Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha podpoří malé a střední podnikatele. Na pomoc jim dá 500 milionů korun

Vedení hlavního města Prahy se rozhodlo přesměrovat finanční prostředky z pražského operačního programu Praha - Pól růstu. Do pražské verze záchranného programu s pracovním názvem Covid PRAHA půjde přes 500 milionů korun na pomoc malým a středním podnikatelům.

Finanční nástroje, které v Praze dosud mířily zejména na posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací, bylo potřeba obratem přizpůsobit aktuální zdravotní a ekonomické situaci a nezbytnosti podpory podnikatelských subjektů, jejichž ekonomická aktivita byla omezena v důsledku výskytu koronavirové nákazy a souvisejících preventivních opatření.

Vedení Prahy připravilo provizorní řešení pro financování malých a středních pražských podniků. Na záchranném programu bude Praha spolupracovat s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB).

„Bohužel program COVID II. nebyl použitelný pro pražské podnikatele, proto jsme museli přistoupit k rychlému řešení v sektoru malých a středních podnikatelů, který je z mého pohledu v Praze nejvíce ohrožen. Nový finanční nástroj bude vyjednán i přes to, že není v této podobě zatím uveden v platné verzi programového dokumentu a není tak formálně schválen Ministerstvem pro místní rozvoj, ani Evropskou komisí. Ministerstvo průmyslu a obchodu přislíbilo realizaci programu Covid III., který by Praze mohl pomoci v další fázi. Pražští podnikatelé potřebují peníze nyní. Až na základě našich společných jednání pan ministr Havlíček přislíbil, že do budoucna Ministerstvo průmyslu a obchodu ze státních zdrojů přesune do pražského programu cca 400 milionů korun,” uvedl primátor Zdeněk Hřib ke zvolené cestě.

„Praha obratem vyčlení více než 500 milionů korun, které byly původně alokovány v Operačním programu Praha - Pól růstu v kapitolách INFIN 2018, v inovačních voucherech a v rezervách programu. Jsem rád, že možnost hlásit se do programu INFIN  zůstane i tak v omezeném rozměru zachována na podporu inovací a startupů. Ve stavu ekonomického ohrožení se v Praze vzhledem k rapidnímu poklesu turismu a vládním nařízením ocitli všichni podnikatelé v sektoru služeb - hoteliéři, restauratéři, kadeřníci, trenéři aj. Tyto podnikatele, kteří své podniky pracně budovali často více jak třicet let, aktuálně vnímám jako nejvíce ohrožené,” uzavřel radní pro školství, sport a podnikání Vít Šimral.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky pomoc, podnikání, finance, Praha, COVID-19, Národní rozvojová banka, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Zdeněk Hřib, Evropská komise, Karel Havlíček, Vít Šimral, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha podpoří malé a střední podnikatele. Na pomoc jim dá 500 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.