Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pátek 25. října 2024  |  Svátek má Beáta
Bez reklam

Muž obžalovaný ze zpronevěry dotací na integraci uprchlíků u soudu vinu odmítl

Zakladatel nadace Help Ukraine Vladimír Gergel dnes u pražského městského soudu odmítl obžalobu, která ho viní z dotačního podvodu kvůli dvěma dotacím ministerstva školství v hodnotě 20 milionů korun, které byly určené na integraci ukrajinských uprchlíků. Státní zástupkyně tvrdí, že muž nesplnil podmínky udělení dotací, část peněz podle ní navíc použil na soukromé účely. Ministerstvo po muži požaduje zhruba 13 milionů korun, necelých sedm milionů nadace úřadu vrátila.

Komunitní centrum Roztyly, které mělo sloužit k integraci ukrajinských dětí a jejich rodičů, otevřel Gergel předloni v dubnu, dva měsíce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Podle státní zástupkyně Bohuslavy Friedlové na základě výzvy ministerstva školství podal v roce 2022 jménem nadačního fondu Help Ukraine žádosti o dvě dotace - jednu v hodnotě 15 milionů korun a druhou v hodnotě necelých pěti milionů korun. Dotace byly určené na adaptační skupiny a aktivity pro děti.

Gergel v žádostech podle obžaloby uvedl, že cílem aktivit v centru je rozvíjení jazykových dovedností dětí a socializace v českém prostředí. Podle žalobkyně ale věděl, že se čeština v centru nevyučuje. Od rodičů dětí navíc podle obžaloby vybíral finanční příspěvek 2500 korun na stravování, což bylo v rozporu s podmínkami udělení dotace. Obžaloba tvrdí, že část peněz Gergel využil pro koupi družstevního podílu za byt v pražském Braníku.

Obžalobu odmítám, nic jsem neudělal," řekl dnes Gergel. Uvedl, že provoz nadace financoval ze svých peněz jako půjčku, část financí z první dotace si proto jako splacení převedl zpět na svůj účet. Další peníze pak vybral v hotovosti kvůli tomu, že mu banka zablokovala účet, částku podle svých slov dal do trezoru a následně ji předal nástupci, který ho v čele nadace vystřídal. Další finanční transakce, které popisuje obžaloba, realizoval z vlastních finančních prostředků, řekl.

Podmínky dotace podle obžalovaného také nijak nezahrnovaly výuku češtiny. Gergel uvedl, že s druhou dotací nijak nenakládal. Stíhání je podle něj „na objednávku", soudu Gergel řekl, že kauza vznikla podle jeho názoru proto, aby „zpochybnila a omezila pomoc České republiky Ukrajině".

Za dotační podvod hrozí muži trest od pěti do deseti let vězení. Státní zástupkyně pro něj navrhla 5,5 roku vězení a zákaz činnosti na stejně dlouhou dobu. Požaduje také zabrání bytu a téměř pěti milionů korun z Gergelova bankovního účtu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Passerinvest

Štítky Ukrajina, soud, migrace, dotace, zpronevěra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž obžalovaný ze zpronevěry dotací na integraci uprchlíků u soudu vinu odmítl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.