Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Český med jako fenomén. Jak se dostal až do slavné irské whiskey?

PR článek

Med, který je produkovaný v České republice má vysokou kvalitu. Ta je dána několika skutečnostmi. Jednak má včelařství u nás dlouhou tradici, zdravé životní prostředí také přispívá ke kvalitě produktu a přístup včelařů u nás pokračuje úspěšná léta píle předchozích generací. Jedním z nich je také včelař Martin Dědek z Mladostova v Českém ráji, který na svém statku, jak usedlosti říká, chová několik včelstev. Snaží se přistupovat k jeho včelám s láskou a pokorou, kterou mu jeho svěřenkyně vracejí v podobě medu. Kvalitu medu z Čech nedávno ocenily také v Irsku. Netradiční způsob zpracování si vybrali jako speciální přísadu v palírně světově známé whiskey Tullamore Dew. Proto na lahvích prodávaných v několika zemích světa najdete nápis velkým písmem „s českým medem“.

„Chovat včely a starat se o ně, to považuji spíše za diagnózu,“ přiznává s humorem svým vlastním včelař Martin Dědek. O včelstva se stará již téměř deset let a kromě lezení po skalách je to jeho další vášeň. „Práce u včel je každodenní učení, pořád se od nich učím něčeho nového,“ doplňuje včelař před tím, než půjde překontrolovat úly v zahradě.

Pokud by měla jedna včela nanosit materiál na jeden kilogram medu, musela by v součtu vzdáleností urazit takovou trasu, která by stačila na několik obletů okolo zeměkoule. Jejich život je velmi namáhavý a mnohokrát se stane, že se pomyslně upracují k smrti.

O tom, že se v Česku produkuje med té nejvyšší kvality svědčí nejen zájem ze strany zákazníků, ale také nedávný zájem z Irska. Místní palírna slavné Tullamore DEW se rozhodla do své whiskey přidávat právě český med. Palírna se nachází ve vnitrozemí ostrova. V městečku o patnácti tisíc obyvatel, neexistuje nikdo kdo by o světově proslulé palírně nevěděl. Ještě aby ne, když výrobce nápoje dává práci nemalé části místních ale také hlavně proto, že proslavila jméno města po celém světě. V portfoliu jejich produktů před několika lety přibyla novinka s názvem Tullamore DEW Honey.

„V segmentu whiskey obecně, je již několik dalších medových produktů. Říkali jsme si, že můžeme zkusit přijít s něčím zcela novým, například s příchutí kombinací chutě ananasu a naší whiskey. Ale udělali jsme si velkou rešerži a zjistili, že med z Česka má vysokou reputaci a to díky vysoké kvalitě a hlavně skvělé přírodní chuti,“ říká Kevin Pigott z irského Tullamore.

„Nechali jsme si poslat vzorky a začali pracovat. Začali jsme testovat, jaký druh naší whiskey bude s medem nejlépe fungovat a nakonec jsme usoudili, že Tullamore Dew s 35% alkoholu bude v kombinaci s vaším medem nejlepší,“ doplňuje Piggot. „Nakonec je potřeba říct, že med a irská whiskey k sobě patří už od počátku. Už když se u nás začínalo s výrobou whiskey, bylo potřeba nápoj před uložením do sudu zjemnit. Používal si mimo jiné med,“ doplňuje Kevin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Tullamore Dew, med, whiskey, Irsko, včelaři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český med jako fenomén. Jak se dostal až do slavné irské whiskey?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.