Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Situace v Praze se začíná uklidňovat. Město vyslalo policisty na pomoc ostatním krajům

, aktualizováno 15. září 2024, 14:54

Pražští hasiči vyráželi v noci hlavně k případům spojeným s deštěm a větrem. Na síti X. com uvedli, že situace v Praze se od té doby uklidnila. Policisté vypravili během neděle několik hlídek, které se vydají na pomoc kolegům do Moravskoslezského kraje. Nejkrizovější toky v okolí Prahy se po noci ze sobotu na neděli uklidnily a nehrozí bezprostřední nebezpečí.

„Vývoj v Praze se relativně příznivý,“ řekl na tiskové konferenci po jednání povodňové komise pro Prahu primátor Bohuslav Svoboda (ODS). „Problém nastává u malých potoků, kde i sebemenší zvýšení hladiny znamená, že se voda dostává ven a jsou zaplavené okolní plochy. Jsou to místa, na které by občané neměli chodit, protože je to riziko,“ dodal. Vedení města poděkovalo složkám IZS za odvedenou práci a za rychlé postavení protipovodňových zábran.

Pražští hasiči zatím v souvislosti s deštěm a větrem vyráželi ke čtyřem stovkám událostí. Dohromady vydali pět tisíc pytlů s pískem.

Nevoďte děti k vodě, žádá primátor

Znovu varoval před potřebou chodit se dívat na zatopená místa, nebo místa, kde se hladina vody nebezpečně zvyšuje. Rizikem je podle něj podmáčená půda a lidé by se měli vyhnout zejména tomu, aby na taková místa vodili děti. Pokud je to možné, tak by se lidé měli vyhnout cestování a zejména cestování autem. Kvůli množství vody na silnicích je vysoké riziko aquaplaningu. Doporučení platí i pro pondělí a úterý. Podle výsledků jednání komise zůstane první povodňový stupeň v Praze ještě aspoň týden. Vše bude ale podle náměstkyně Jany Komrskové (Piráti) záležet na počasí.

Lesy hlavnímo města se nadále věnují kontrole stavu stromů v lesích a parcích. 

Klidná situace v hlavním městě umožňuje vyslat pomoc ostatním krajům

Pražští policisté vyslali několik desítek kolegů z pražské speciální pořádkové jednotky do Moravskoslezského kraje. Během dopoledne pak vyšlou ještě další dvě jednotky. Na Ostravsko pak míří policejní vrtulníky z Prahy i Brna. Úkolem posil je hlavně ochrana evakuovaných míst před rabováním a pomoc s evakuací osob.

Zatímco v sobotu byl potok Botič nejproblematičtějším tokem v hlavním městě, v neděli dopoledne je situace o poznání klidnější a potok je na prvním stupni povodňové aktivity. 

Srážky se přesunou zpátky na západ

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) je situace v neděli dopoledne výrazně klidnější než ve zbytku Česka. „Toky v povodí horní Vltavy aktuálně ve svých horních úsecích vykazují poklesy, střední a dolní úseky jsou na vzestupech v důsledku dotoku, či vlivem manipulací,“ uvedl ústav na síti x.com. Zároveň také ale odborníci upozornili, že během neděle se srážky přesunou blíž k západu a hladina horních toků Vltavy by mohla ještě stoupat. „Dolní tok Vltavy v Praze-Chuchli se bude během dopoledne udržovat na úrovni pod 1000 m3/s (pod 2. SPA),“ dodal ústav na socálních sítích.

Ústřední povodňová komise vyzývá k opatrnosti

Na tiskové konferenci po jednání Ústřední povodňové komise ministr Hladík (KDU-ČSL) předpověď zopakoval a informoval také, že srážky v následujících dnes nezpůsobí přímé ohržení hlavního města. Povodňová komise opět zopakovala výzvu, aby lidé omezili cestování, pokud je to možné a dodržovali pokyny složek IZS. Podle ministra také platí doporučení nechodit do parků a lesů. „Podloží je velmi podmáčené a jakýkoliv poryv větru, který ještě dnes může přicházet, bude dál způsobovat pády stromu a může ohrožovat zdraví a majetky obyvatel ČR,“ apeloval ministr. „Povodňová situace nekončí tím, že přestane pršet,“ upozornil.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) upozornil, že výzva k evakuaci není návrh, jedná se o pokyn, který občané musí uposlechnout. Hasiči a policisté, kteří ve zhoršených situacích zachraňují ty, kteří evakuaci v první fázi odmítli, nasazují vlastní životy. 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Jany Komrskové, HZS Hl. m. Prahy, MČ Praha 16 Radotín

Štítky povodeň, Praha, policie, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace v Praze se začíná uklidňovat. Město vyslalo policisty na pomoc ostatním krajům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.