Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Praha podle ministra zemědělství není povodní bezprostředně ohrožena. Neplatí to ale pro ostatní kraje

Bezprostřední ohrožení Prahy povodní nehrozí, řekl po sobotním večerním zasedání Ústředního krizového štábu ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Vltava v Praze podle něj během neděle nedosáhne ani průtoku tisíce kubíků, zůstane na limitu prvního povodňového stupně. Nejsložitější situace je podle Výborného mimo jiné v jižních Čechách a na povodí Moravy a Odry.

Retenční kapacita v Česku, která má kapacitu přes 800 milionů kubických metrů, je podle Výborného aktivně využívána. „Jsme schopni v rámci manipulací pracovníky povodí na jednotlivých vodních dílech eliminovat dopady v rámci jednotlivých povodňových stavů a vln,“ uvedl Výborný.

Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) napadlo za posledních 24 hodin na Šumavě, v Jizerských horách, v Krkonoších a Jeseníkách od 100 do 200 milimetrů srážek. Srážky podle něj mají postupně ustávat v noci na úterý a v úterý. Nutné je podle něj i nadále počítat se silným větrem.

Dnes znovu zasedne povodňová komise

Na 256 stanicích Českého hydrometeorologického ústavu je podle Hladíka hlášen nějaký stupeň povodňové aktivity, v 59 případech jde o třetí stupeň. „Na pěti stanicích je v současné době překročena padesátiletá voda,“ upozornil Hladík. Na mnoha stanicích, především v Moravskoslezském kraji, podle něj povodeň překročí hranice stoleté vody. V neděli ráno podle Hladíka znovu zasedne Ústřední povodňová komise.

Moravskoslezský a Olomoucký kraj v sobotu vyhlásily stav nebezpečí, což jim umožní rychleji a lépe reagovat na přírodní pohromu. Liberecký kraj ani další kraje zatím stav nebezpečí podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) vyhlásit neplánují.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky počasí, záplavy, vláda, hasiči, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha podle ministra zemědělství není povodní bezprostředně ohrožena. Neplatí to ale pro ostatní kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.