Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Včelařům DPP se povedlo vytočit první med. Úly mají na střeše vozovny Vokovice

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) letos poprvé vytočil med z vlastních včelstev. Vzhledem k množství je med neprodejný. DPP má v současnosti tři včelstva o která se ve svém volnu starají včelařští nadšenci z řad zaměstnanců.

Jedná se o smíšený med, který je certifikovaný Výzkumným ústavem včelařským a splňuje normy pro kvalitní český med. Do včelařství se dopravní podnik pustil na podzim loňského roku, kdy byl oficiálně registrován jako včelař a člen Českého svazu včelařů.

Úly jsou umístěny na střeše budovy ve vozovně Vokovice, med tak pochází zejména z květin v Divoké Šárce. Starají se o ně zaměstnanci DPP, kteří jsou dlouholetými včelaři. Hlavním včelařem je vedoucí provozu vozovny Vokovice Martin Skapa. „I přes atypické jaro, kdy kvůli mrazům podstatná část květů s potencionální snůškou zmrzla, si včely našly jiný zdroj potravy, který okolí vozovny Vokovice poskytuje. Z loňských dvou oddělků se nám podařilo v rámci jarního rozvoje včely vytáhnout do silného a zdravého včelstva a rozšířit tak počet úlů na tři,“ popsal vývoj včelstev Skapa

„Uvidíme, jaké výzvy přinese příští sezóna, ale jsme na ni stejně jako včely připraveni a natěšeni. Chtěli bychom do budoucna navýšit počet včelstev a případně je umístit i do jiných vozoven, garáží či dep DPP,“ dodal včelař.

Med je zatím neprodejný

„Včely jsou nenahraditelnými opylovači, indikátory chemického znečistění životního prostředí, ale také symboly pracovitosti, čistoty a spořádanosti. Vědecké studie zcela jasně prokazují, že úbytek opylovačů má negativní vliv na ekosystém, dostupnost potravin a v konečném důsledku na lidskou populaci a její blahobyt. DPP chce i tímto způsobem aktivně přispívat k tomu, aby svět, ve kterém žijeme, zůstal v rovnováze a příjemným místem nejen pro lidi, ale také pro tvory, bez kterých by nemohl existovat,“ vyzdvihl význam včel pro ekosystém vedoucí odboru Marketing a obchod Josef Voltr.

Medu se včelařům povedlo vytočit 35 kilogramů, což není dost na to, aby mohl být prodejný. Letošní várka tak bude sloužit hlavně k reprezentačním účelům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPP

Štítky med, příroda, včelařství, DPP, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Včelařům DPP se povedlo vytočit první med. Úly mají na střeše vozovny Vokovice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.