Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Školy v Praze 8 pořádají bezpečnostní kurzy pro případ útočníka ve škole

Základní školy v Praze 8 se zapojují do speciálního bezpečnostního školení s názvem „Agresor ve škole“. Tento program, vedený bezpečnostním expertem Pavlem Černým, zahrnuje praktické i teoretické lekce, které školní personál připravují na případnou přítomnost nebezpečného útočníka ve škole.

Školení již absolvovaly školy Libčická, Ústavní a Na Slovance, a cílem městské části Praha 8, která je zřizovatelem patnácti základních škol, je nabídnout tento kurz postupně všem školám. „Musíme otevřít oči a připravit se na krizové situace. Mluvit o útočníkovi ve škole nebo dětském kolektivu, není o vyvolávání zbytečného strachu, jak se někteří snaží oponovat, je to o zdravém rozumu v aktivní přípravě na takové situace,“ říká místostarostka Vladimíra Ludková (ODS), která se dlouhodobě věnuje sociálním otázkám a duševnímu zdraví dětí. Součástí kurzu je i nápodoba afektu, který je podle Ludkové v nebezpečných situacích zásadní. Jsou to podle ní právě sociální sítě, na kterých žáci tráví spoustu času, které vytváří prostor pro virtuální davy a davovou psychózu.

Výcvikový program je na míru šití školnímu prostředí

Podle Pavla Černého se kurzy zaměřují na přizpůsobení výuky konkrétním potřebám škol a na ochranu proti útokům, které mohou cílit na školy jako na „měkké cíle“. „V současné době probíhají intenzivní kurzy, které iniciovalo vedení městské části Praha 8. V rámci těchto kurzů je proškolen celý personál. Snažím se výuku a výcvikové programy vždy přizpůsobit konkrétním lidem, v tomto případě cílíme na ochranu lidí a školy coby „měkkého cíle“ proti případnému útoku masového vraha,“ uvádí Černý.

Místostarostka Ludková zdůrazňuje, že prevence a odolnost vůči krizovým situacím by měly být klíčovou součástí výchovy. „Je to rodina, která učí dítě čelit obavám a strachu. Dnes děti chráníme a odstraňujeme jim z cesty překážky, ale musíme je také naučit, jak se fyzicky a psychicky bránit,“ dodává Ludková.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MČ Praha 8

Štítky terorismus, hrozba, školení, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy v Praze 8 pořádají bezpečnostní kurzy pro případ útočníka ve škole  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.