Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Přibyli noví obyvatelé pražské zoo. Fosy se zabydlují v pavilonu šelem

Pražská zoologická zahrada má nově vzácné šelmy fosy. Samce a samičku mohou návštěvníci vidět v pavilonu šelem a plazů, nyní si na vnitřní expozici zvykají. Zatím jsou zvířata v oddělených výbězích, v budoucnu by měli tvořit chovný pár. Zoo Praha to v minulém týdnu uvedla v tiskové zprávě. Fosy žijí v přírodě pouze na africkém Madagaskaru, jsou tedy takzvaným endemitním druhem.

„Fosy nyní zvědavě prozkoumávají vnitřní expozici, až si na nový domov zvyknou, chovatelé jim zpřístupní i venkovní výběh," uvedl kurátor savců Pavel Brandl. Nové šelmy jsou podle chovatelů přizpůsobené životu na stromech, díky své neuvěřitelné pohyblivosti a ohebnosti dokážou šplhat i hlavou dolů. Jde o samotářská zvířata, která se s ostatními jedinci svého druhu setkávají na stromech v době páření.

Samička přišla do Prahy z německé zoo a samec z pařížské zoo. Obě zvířata se narodila minulý rok. Nyní jsou oddělené a v budoucnu by měla tvořit chovný pár. „Podle doporučení Evropského koordinátora chovného programu budeme samce a samici spojovat až po dosažení pohlavní dospělosti. Mláďat bychom se tak mohli dočkat pravděpodobně za dva roky," sdělil Brandl.

Fosy jsou madagaskarským endemitem, tedy zvířata vyskytující se pouze na tomto ostrově. Tato největší šelma Madagaskaru je podobná pumě. Její tělesná konstituce jí umožňuje život v korunách stromů. Dorůstají asi 140 centimetrů, polovinu těla tvoří silný ocas. Po asi dvouměsíční březosti rodí samice dvě až čtyři slepá mláďata vážící kolem 100 gramů. V dospělosti váží asi deset až 16 kilogramů. Hlavní složkou jejich potravy jsou zejména lemuři.

Ostrovní druhy patří k těm nejohroženějším na světě. Endemitní fosy vede Červený seznam IUCN jako zranitelný druh, jejich populace klesla v důsledku ztráty přirozeného prostředí a pronásledování za poslední tři generace o 30 procent. V divočině jsou domorodými obyvateli často považovány za škůdce. Kromě lemurů někdy loví i slepice nebo jinou drůbež. Mizí také rozsáhlé lesy, kde tyto vzácné šelmy žijí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Oliver Le Que

Štítky Zoo Praha, fosy, Madagaskar, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přibyli noví obyvatelé pražské zoo. Fosy se zabydlují v pavilonu šelem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.