Počasí dnes32 °C, zítra31 °C
Středa 14. srpna 2024  |  Svátek má Alan
Bez reklam

Návštěvnost Městské knihovny v Praze meziročně vzrostla, větší oblibě se těší také skulptura Idiom

Pobočky Městské knihovny Praha (MKP) loni navštívilo zhruba 2,25 milionu lidí, což bylo meziročně o 305 tisíc více. Půjčili si zhruba 4,6 milionu knih a dalších 3,28 milionu e-knih a dokumentů si stáhli z webu knihovny. Vyplývá to z výroční zprávy MKP za loňský rok. Nejvíce půjčovaným titulem roku 2023 pro dospělé čtenáře byl román Kateřiny Tučkové Bílá Voda. Knihovna loni také otevřela dvě nové pobočky na Petřinách a v Libni, celkem jich má nyní i s centrální budovou na Mariánském náměstí 46.

Knihovna měla ke konci loňského roku podle zprávy 165 685 registrovaných čtenářů, z toho asi 54 tisíc byly děti. Nově se loni zaregistrovalo 33 400 lidí. Dvě třetiny čtenářů tvořily ženy a dívky. Knihovní fond MKP loni narostl o 81 tisíc na celkem 1,75 milionu položek, z toho 800 tisíc  tvořila beletrie, 667 tisíc naučná literatura a zbytek například audio knihy či hudebniny.

Z beletrie si loni lidé nejvíce půjčovali román Tučkové pojmenovaný podle piaristického kláštera v javornickém výběžku na Jesenicku, kde byly v době komunistického režimu násilím internovány řeholnice. Z naučné literatury pak byla mezi čtenáři nejpopulárnější kniha Matthewa Walkera Proč spíme zaměřená na výzkum spánku. „Nejoblíbenějším titulem dětské literatury bylo souborné vydání 19 kreslených příběhů slavného Čtyřlístku s názvem Proslulé příběhy Čtyřlístku," stojí dále v dokumentu.

Pozici ředitele knihovny loni v pravidelném konkurzu obhájil její dosavadní šéf Tomáš Řehák, který stojí v čele instituce od roku 2002. MKP také v červenci otevřela novou pobočku, která vznikla v nově otevřeném kulturním centru Velký mlýn v Libni. V listopadu pak začala fungovat novostavba knihovny na Petřinách, jejíž stavba stála 232 milionů korun, z toho 90 milionů MKP získala z Národního plánu obnovy. Další novou pobočku plánuje knihovna otevřít v budovaném multifunkčním objektu, který staví Praha 14 na Černém Mostě.

Zajímavostí loňského a předloňského roku byla náhlá popularita skulptury Idiom, kterou tvoří sloup z 8000 knih a je umístěná ve foyer centrální pobočky knihovny na Mariánském náměstí. I když se tam nachází již od roku 1998, díky popularizaci na sociálních sítích se u knihovny na přelomu předloňského a loňského roku začaly tvořit dlouhé fronty turistů, kteří se přišli s dílem vyfotit.

Zájem podle zprávy neupadá a knihovna musela pro zajištění plynulosti provozu ve vstupním prostoru vyčlenit pro návštěvníky Idiomu jedny vstupní dveře z náměstí a centrální část schodiště. „Fenoménu bude nutné věnovat pozornost i nadále, neboť masová návštěvnost nesvědčí ani prostoru a v něm poskytovaným službám, ani dílu samotnému," stojí dále v dokumentu.

MKP zřizuje hlavní město a je největší českou veřejnou knihovnou co do počtu čtenářů a provedených výpůjček. Její knihovní fond je třetí největší v Česku po Národní knihovně a Moravské zemské knihovně v Brně. Kromě pevných poboček provozuje knihovna také dvě pojízdné, takzvané bibliobusy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiří Podrazil, Městská knihovna v Praze

Štítky literatura, Praha, knihovny, návštěvnost, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvnost Městské knihovny v Praze meziročně vzrostla, větší oblibě se těší také skulptura Idiom  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.