Počasí dnes29 °C, zítra32 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Pražské školy dostanou od města příspěvky na zvýšení kapacit. V plánu je rozdělit skoro 800 milionů korun

Praha rozdělí radnicím 14 městských částí 791,6 milionu korun na zvýšení počtu míst ve školách a školkách. V noci na pátek to schválili městští zastupitelé. Peníze jsou určeny na projekty, které jsou ve vysoké fázi přípravy nebo je radnice už staví, nejvíce dostane Praha 5. V metropoli zřizují mateřské a základní školy místní radnice, střední školy provozuje magistrát.

Praha 5 delší dobu jednala s magistrátem o spolufinancování svých plánů na stavbu základních škol. Nakonec se obě strany dohodly na tom, že magistrát přispěje městské části 200 milionů korun na stavbu školy V Cibulkách a zároveň převezme a zaplatí stavbu další školy plánované v budované čtvrti Smíchov City, která by měla vyjít na zhruba miliardu korun.

Výměnou pátá městská část městu přenechá dvě školské budovy, ve kterých nyní sídlí soukromé vysoké školy. Těm brzy skončí nájem a vedení města plánuje, že budovy využije k rozšíření Gymnázia Na Zatlance.

Například Praha 3 pak dostane 60 milionů korun na dostavbu a nástavbu druhého stupně základní školy na Jarově a po 50 milionech obdrží Slivenec a Dubeč. Naopak nejnižší částku získá Praha 14, a to 16,6 milionu korun na přestavbu komunitního centra Baštýřská na čtyři nové třídy základní školy.

Podle zástupců vedení Prahy i městských částí jsou školské kapacity v mateřských, základních i středních školách prakticky vyčerpány a na stavbu nových a rekonstrukce a rozšiřování stávajících Praze chybí miliardy korun. Podle zástupců vedení hlavního města by proto měl vzniknout státní fond, ze kterého by rozvoj školství byl financován.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Gymnázium na Zatlance

Štítky školy, příspěvky, zastupitelstvo, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské školy dostanou od města příspěvky na zvýšení kapacit. V plánu je rozdělit skoro 800 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.