Počasí dnes25 °C, zítra27 °C
Pondělí 24. června 2024  |  Svátek má Jan
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Výzva k zaplacení promlčeného dluhu? Pozor na podvodníky

PR článek

Stále častěji se objevují případy, kdy jsou lidé vyzváni k zaplacení promlčeného dluhu. Někoho taková výzva může natolik vyděsit, že raději zaplatí nebo se nebrání a zůstane pasivní. Co to pro vás znamená, jak poznat podvodníka a jaké máte možnosti obrany?

Co je promlčený dluh?

Promlčený dluh je pohledávka, u které uplynula zákonem stanovená doba pro její vymáhání. V České republice je tato doba zpravidla tři roky od data splatnosti. Po uplynutí této doby již věřitel nemá právo dluh vymáhat soudní cestou, ale dluh jako takový nezaniká.

Majetkové právo se promlčí nejpozději po 10 letech. Byl-li dluh uznán dlužníkem nebo rozhodnutím orgánu veřejné moci, prodlužuje se promlčecí lhůta na 10 let.

Jak poznat podvodníka?

Podvodníci často využívají neznalosti dlužníků a posílají výzvy k zaplacení promlčených dluhů, spoléhajíc na strach a neinformovanost. Typickými znaky podvodné výzvy jsou:

  • Hrozby a nátlak: Výzva často obsahuje zastrašující formulace a hrozby soudem či exekucí.
  • Nejasné informace: Chybí podrobné informace o původu dluhu nebo důkazy o jeho existenci.
  • Neznámý věřitel: Výzva přichází od společnosti, se kterou jste nikdy neměli žádné vztahy.

Postup těchto firem, je celkem jednoznačný. Odkoupí starý a již promlčený dluh od finanční společnosti a následně se jej pokusí vymoci po spotřebiteli. Přitom se snaží využít neznalosti a strachu. Ve výzvě chtějí po dlužníkovi, aby neprodleně uhradil celý dluh, jinak dojde k vymáhání soudní cestou. V takovou chvíli je nutné, aby se spotřebitel bránil, protože by případný spor u soudu mohl prohrát.

Věřitelé často prodávají pohledávky různým inkasním agenturám, což jsou fyzické osoby, které se živí vymaháním různých dluhů. Odlišnost oproti exekutorům spočívá především: “v absenci jakýchkoliv oprávnění navíc, nad rámec běžné legislativy (zatím). V tom tkví hlavní rozdíl mezi soudními exekutory a inkasními agenturami. Zatímco exekutor smí k vám domů bez toho, abyste souhlasili, či mu vůbec otevřeli, vymahač si takový postup dovolit nesmí. A asistovat mu u jeho práce nesmí ani policie, kdežto u práce exekutorů ano.”

Zdroj citace: Hyperfinance.cz

Co dělat, když obdržíte výzvu?

Na začátku je nutné, abyste zjistili, o jaký dluh jde. To není vždy jednoduché, proto dlužník ani nemusí vědět, že dluh vůbec má. Možná jste se někde zaregistrovali, aniž byste věděli, že máte poplatkovou povinnost (je šikovně ukrytá v obchodních podmínkách), zaplatili jste půjčku, ale nevšimli si dalšího poplatku nebo původní věřitel přeprodal svou pohledávku někomu jinému a vy už vůbec nevíte, u koho byla původně. Ve výzvě k zaplacení by tedy mělo být uvedené přesné datum vzniku dluhu, informace o smlouvě o poskytování služeb, kupní smlouva atd. Také informace o splatnosti dluhu. Datum je nejdůležitější, protože podle toho ověříte, dokdy se měl vymáhaný dluh nejpozději zaplatit. Jakmile je dluh po splatnosti přes tři roky a věřitel během této doby neuplatnil svůj nárok vůči spotřebiteli, dluh se promlčí a už ho nemusíte platit.

Právě z důvodů toho, že mnoho firem dává do podmínek půjček nebo různých služeb nejrůznější skryté poplatky, je nesmírně důležité vybírat půjčky s rozvahou a jen prověřené a kvalitní společnosti. Nikdy si nepůjčujte od soukromníků někde z inzerátů v novinách a od někoho, kdo nemá licenci ČNB. Využijte služeb srovnávačů půjček typu Hyperfinance.cz, kde jsou jednotlivé nabídky hezky popsané, srovnané na základě různých parametrů a jen od prověřených společností.

Zákon nezakazuje, aby spotřebitel nárokoval dluh vůči spotřebiteli. Vy, jakožto spotřebitel musíte věřitele informovat o tom, že podle vás je dluh už promlčený a vy jej nemáte povinnost platit. Nenechte se rozhodně zastrašit a o svá práva se zajímejte. Nereagujte na výhružky a dejte si čas na ověření všech skutečností. V případě pochybností se obraťte na právní poradnu či spotřebitelskou organizaci.

Právní aspekty a obrana

Promlčení je možné uplatnit pouze, pokud je dluh opravdu promlčený. Pokud věřitel zahájí soudní řízení, můžete u soudu vznést námitku promlčení. Jestliže jste výzvu k zaplacení obdrželi a máte pochybnosti o její oprávněnosti, neváhejte se poradit s právníkem. Pamatujte na to, že když nebudete reagovat na předžalobní výzvu, podá společnost pravděpodobně v následujícím kroku návrh na vydání tzv. platebního rozkazu (soud projednává ve zrychleném řízení). Může ale přistoupit i k podání běžné žaloby. Ať to udělá jakkoliv, musíte se jako spotřebitel bránit. Proti platebnímu rozkazu podejte odpor do 15 dnů od doručení platebního rozkazu. Když ho totiž nepodáte, budete muset pravděpodobně nakonec dluh zaplatit a celá věc může skončit i exekucí. Když jde o klasickou žalobu, proběhne standardní jednání před soudem, který zašle výzvu k vyjádření. To je vaše příležitost k uplatnění námitky promlčení dluhu. To musíte udělat, protože soud nemá povinnost a ani to nedělá, zjišťovat, zda je dluh promlčený nebo není. Soud pak může nárok na zaplacení věřitel klidně uznat, když námitku nepodáte.

Kdy zaplatit dluh?

Zaplacení promlčeného dluhu je čistě na dobrovolném rozhodnutí dlužníka. Pokud jste si jisti, že je dluh promlčený, můžete se rozhodnout nezaplatit. Na druhou stranu, pokud je výzva oprávněná a nechcete mít dluhové závazky, rozhodně vše vyrovnejte, abyste se nedostali do ještě větších problémů. Buďte obezřetní a informovaní. Jen tak se nedostanete do pasti podvodných firem. Ověřujte informace, nepanikařte a v případě nejistoty se obraťte na odborníky. Promlčený dluh nemusí znamenat konec světa, ale je důležité vědět, jak se v takové situaci správně zachovat.


Martina Mádlová
Martina Mádlová:
​​​​​​​Ve finančním sektoru se pohybuje už od střední školy, kde studovala ekonomiku a především účetnictví. K tomu ji to ale nikdy netáhlo, a tak se na VŠTE v Českých Budějovicích raději věnovala marketingu, ekonomice a financím obecně. Dlouhodobě se věnuje světu úvěrů, investic, finančnímu vzdělávání. Ráda informace předává dál prostřednictvím portálů, které se tematice osobních financí věnují: Finbino.com a Povinneruceni.biz.

Ohodnoť článek

Štítky podvodníci, dluh, Hyperfinance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výzva k zaplacení promlčeného dluhu? Pozor na podvodníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.