Počasí dnes18 °C, zítra26 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Konec žebrání se zvířaty? Praha chystá úpravy vyhlášek, připomínkují je městské části

Praha připravuje úpravy dvou vyhlášek, které by zakázaly využívání zvířat k žebrání nebo při pouličním hraní a dalších uměleckých vystoupeních. Návrhy úprav magistrát zveřejnil na webových stránkách a rozeslal je městským částek k připomínkování, které potrvá do 3. července. Změny vzešly z iniciativy primátorova náměstka Jiřího Pospíšila (TOP 09), který má na starosti kromě kultury a cestovního ruchu i péči o zvířata.

Do vyhlášky, která omezuje žebrání v metropoli, město plánuje doplnit ustanovení, že „žebrání prováděné za přítomnosti zvířete je zakázáno na celém území hlavního města". V případě vyhlášky o pouličních vystupování, takzvaném buskingu, je řešení podobné, podle navrženého článku má být veřejná produkce na ulici zakázána „s aktivní nebo pasivní účastí zvířete".

VIDEO: Muž v centru Prahy vydělával na fotkách s dravcem. Zvíře mu odebrali strážníci

Dělal, že centrem Prahy jen prochází, strážníci městské policie ale dobře věděli, že muž s dravcem na ruce za fotky s ptákem vybírá peníze. Neměl povolení k chovu ani k veřejnému vystupování, navíc v místě, kde si vydělával, je tato činnost...

Smyslem obou úprav je podle důvodových zpráv chránit bezpečnost kolemjdoucích osob, které mohou zvířata ohrozit. Při umělecké produkci se podle odůvodnění nemůže umělec zvířeti dostatečně věnovat a zabezpečit jej proti nepředvídatelným reakcím vůči divákům. Stejně tak v případě žebrání může podle dokumentu zvíře zaútočit na kteroukoliv osobu a způsobit jí zranění. „Nutno však připustit, že navrhovaný zákaz přítomnosti zvířete u pouličních produkcí může mít nepřímo i pozitivní efekt ve věci ochrany zvířete," stojí dále v jednom z odůvodnění.

Pospíšil loni řekl, že si nechá zpracovat právní analýzu k možnostem zabránění tomu, aby žebráci či pouliční umělci zneužívali psy jako způsob, jak v lidech vzbudit emoce a vymámit z nich více peněz. Úpravy vyhlášek jsou nyní v takzvaném připomínkování, po kterém magistrát došlé podněty zpracuje a následně bude o novelizacích hlasovat rada a poté zastupitelstvo.

Praha v nové kampani varuje turisty před pouličním focením s hady a dalšími zvířaty

Během úterka se v ulicích Prahy začnou objevovat nové plakáty, které mají zahraniční i domácí turisty varovat před pouličními atrakcemi se zvířaty. Převážně cizinci lákají na fotky se sovami nebo hady, zvířata při takovém zacházení ale trpí....

Město už na základě městské vyhlášky postihuje lidi, kteří v ulicích nabízejí turistům focení s divokými zvířaty. Strážníci městské policie to řeší pokutami, úřady také zahajují řízení o zabavení zvířete a pachatele mohou čekat postihy i ze strany státu podle zákonů o ochraně či týrání zvířat. To se nicméně netýká psů, kteří nejsou aktivně nuceni do nějaké činnosti či kontaktu s lidmi a ani nespadají do kategorie divoce žijících živočichů, pro které platí přísnější pravidla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky zvířata, žebrání, ulice, peníze, vyhláška, radní, zákaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Vosátka

Zájem o zvířátka není dostatečný. Musíme však rozlišovat, pokud dobře oblečený a vypadající člověk nepovoleně podniká nebo člověk vypadající jako žebrák žebrá za účelem získání prostředků pro nákup potravy pro zvířátko a pro sebe. Rozdíly v ůčelu činnosti lze prokazatelně rozlišit. Pokud mají být postiženi i žebráci, považuji za vhodné, aby se se žebrákem se zvířátkem zacházelo obzvláště lidsky. Zvířátko nemůže za to, že má chudého páníčka se širokým srdcem. Odebrání zvířátka je pro oba z páru bolestivé.

Středa, 12. června 2024, 22:44Odpovědět

Konec žebrání se zvířaty? Praha chystá úpravy vyhlášek, připomínkují je městské části  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.