Počasí dnes29 °C, zítra32 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

VIDEO: Do Kazachstánu odletěli první koně Převalského. Místo osmi ale odcestovali jen tři

Po ročním plánování dnes z vojenského letiště ve Kbelích odletěl armádní letoun CASA se třemi koňmi Převalského na palubě. Míří do Kazachstánu v rámci projektu Návrat divokých koní Zoo Praha. Dnešní odlet ale provázely komplikace, jednoho koně vyřadili po problémech při převozu do Prahy, dalším čtyřem zhatila cestu porucha druhého letounu.

Na letiště do kazachstánského Arkalyku mělo dnes dvěma armádními letouny CASA odcestovat celkem osm koní Převalského, čtyři z Prahy, zbytek z Berlína. 

„Berlínská CASA měla závadu, musela se vrátit sem do Prahy a její odlet je odložen minimálně o 48 hodin. Znamená to značné komplikace v Kazachstánu, protože letiště Arkalyk není desítky let používáno a bylo zprovozněno pouze kvůli návratu divokých koní. To znamená, že jsou tam záchranné složky, celníci, a tak dále,“ informoval novináře na letišti ve Kbelích ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Existuje podle něj ještě druhý plán a to let do Kostanaje a pak přesun do Arkalyku.

To byl první problém, který dnešní rok plánovaný přesun zkomplikoval. Další nastal při převozu čtyř koní z aklimatizační stanice v Dolním Dobřejově. Jeden z hřebců si totiž v bedně začal sedat. „To nic neznamená ve chvíli, kdy ho vezete z Dobřejova do Prahy. Když ho stěhujete mezi kontinenty a ten transport trvá víc než 20 hodin, tak je to velký problém,“ vysvětlil Bobek.

Jak Bobek doplnil, při sezení se koni nohy dobře neprokrvují a během dlouhého transportu by mu mohly i odumřít. Teď je kůň v pořádku v odstavném výběhu v Tróji. 

Nakonec tedy odcestovala tři zvířata, dvě klisny Ypilonka a Zetta dvě, hřebec Zorro. „Jsou to divoká zvířata a jakékoliv srovnávání s koňmi domácími, které si vezete na parkur, nepřipadá v úvahu. My jsme je před nakládkou uspávali, proběhla vyšetření a odběry vzorků. Když se probouzejí, tak se natlačí do bedny. Zůstanou ještě utlumení, ale vnímají,“ popsal Bobek. 

Cestuje s nimi veterinář i chovatelé, kteří na ně dohlížejí, dávají jim napít nebo mrkev. Důležité také je, aby se v boxech nepřehřívali, v letadle to ale nehrozí. 

Po přistání koně vyloží, vyřídí formality a povezou je tři sta kilometrů do Alibi. „Bude to cesta poměrně náročným terénem, jakkoliv tam byla snaha cesty opravit, mám mapku, kde je vyznačeno pozor, velká díra,“ komentoval transport Bobek. Poté je vypustí do aklimatizačních ohrad, kde zůstanou rok. 

Z asijských stepí koně Převalského vymizeli v 60. letech minulého století. S jejich návratem pomáhá pražská zoo jak plemennou knihou, tak chovem. Mezi lety 2011 a 2019 organizovala devět transportů koní do Mongolska, do Kazachstánu chce poslat během pěti let nejméně další čtyřicet koní. Na projekt jde z každé vstupenky do zoo osm korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Praha, Eva Hradilová

Štítky Zoo Praha, Kbely, CASA, koně Převalského, Kazachtán, let, transport, koně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MArtin Draxler

Tak snad dopadnou lépe než lední medvěd.

Úterý, 4. června 2024, 09:18Odpovědět

VIDEO: Do Kazachstánu odletěli první koně Převalského. Místo osmi ale odcestovali jen tři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.