Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Petřínská rozhledna zazáří různými barvami. Poprvé se rozsvítí barevně na Den svatého Patrika

Petřínská rozhledna bude k připomenutí významných dní a událostí nasvícena do různých barevných odstínů. Letos se poprvé rozzáří v barvách už příští úterý 17. března při příležitosti Dne svatého Patrika.

Petřínská rozhledna jako jediná z pražských památek svítí celou noc. „Vzhledem k tomu, že je umístěna mimo obytnou zástavbu, její nasvícení nikoho neruší. Klademe důraz i na to, aby osvětlení rozhledny nezpůsobovalo nadměrný světelný smog. Proto se při slavnostním osvětlování příliš nepoužívají blikající světla nebo různé složitější efekty, i když to technologie umožňuje,“ uzavřel Jan Chabr.

Čtyřicet LED svítidel

„Pro speciální nasvícení je Petřínská rozhledna vybavena moderní soustavou čtyřiceti LED svítidel. Díky ní můžeme tuto pražskou dominantu na Malé Straně využívat jako světelný symbol a upozorňovat tak na významná výročí nebo světové události. Loni jsme ji například rozsvítili do státních barev České republiky v době oslav třicetiletého výročí sametové revoluce nebo do francouzské trikolory k vyjádření solidarity s Francií po požáru katedrály Notre-Dame,“ uvedl důvody osvětlování rozhledny radní hlavního města Prahy Jan Chabr.

Den svatého Patrika, Světový den porozumění autismu nebo Mezinárodní den světla

Petřínská rozhledna se letos poprvé barevně rozzáří třetí březnové úterý, tedy na Den svatého Patrika. „Lidé v tento sváteční den pijí zelené pivo, jedí zelené jídlo nebo nosí zelené oblečení. My se k celosvětovým oslavám irského patrona svatého Patrika připojujeme zeleným nasvícením rozhledny,“ pověděl Tomáš Jílek s tím, že v letošním roce bude Petřín svítit barevně například i na Světový den porozumění autismu (2. dubna), Mezinárodní den světla (16. května) nebo na Den roztroušené sklerózy (27. května).

Ohodnoť článek

Štítky Petřínská rozhledna, světla, oslavy, Praha, Den svatého Patrika, rozhledna, Jan Chabr, Sametová revoluce, Tomáš Jílek, Česko, Francie, Malá Strana, Katedrála Notre-Dame

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petřínská rozhledna zazáří různými barvami. Poprvé se rozsvítí barevně na Den svatého Patrika  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.