Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na pražském Klárově se sešly stovky lidí na podporu Palestiny. Vystoupil i Tomáš Klus

Stovky lidí dnes odpoledne na Klárově na Malé Straně demonstrovaly na podporu Palestiny. Lidé upozorňovali na utrpení civilistů v Pásmu Gazy. Zazněla palestinská hymna, demonstranti skandovali hesla a po vystoupení několika řečníků dav s transparenty a vlajkami vyrazil na pochod přes Mánesův most a náměstí Jana Palacha směrem k náměstí Republiky. Dav i při pochodu městem stále hlasitě skandoval. Podporu protestujícím vyjádřil také zpěvák Tomáš Klus se svojí manželkou proslovem a hudebním vystoupením.

Na protestu vystoupili jako řečníci představitelé občanských iniciativ, které protest pořádají, včetně iniciativy Ne naším jménem, Prague 4 Palestine Youth, Sdružení přátelé Palestiny a Palestinský klub. Vystoupili také zástupci sdružení Food Not Bombs a umělkyně Yara Abu Aatayová.

Podporovatelé Palestiny se sešli ve 13:00, na shromáždění byly vidět desítky palestinských vlajek a mnoho transparentů. Účastníci si přinesli transparenty s nápisy „Free Palestine" nebo „From the river to the sea, Palestine will be free" (Od řeky k moři Palestina bude svobodná), někteří nesli palestinské vlajky nebo skandovali mimo jiné heslo „Konec zbraní z našich daní". Podle iniciativ, které zorganizovaly pochod a které vyjadřují solidaritu vůči Palestině, média a politici projevují vůči situaci v Gaze velkou míru apatie. Pořadatelé také uvedli, že nesouhlasí s postojem české vlády a politických představitelů, kteří podporují stát Izrael. Na protest i pochod dohlíželi uniformovaní policisté.

Na shromáždění vystoupil také zpěvák Tomáš Klus, který na svém facebookovém profilu vyjádřil sympatie s Gazany. "Láska stojí za vším štěstím světa. Hnána soucitem upevňuje vědomí, že není nic nad ní, neboť dělením roste. Když jsme spolu, vím, že všechno ostatní je jen hrou, kde svědomí je rozhodčím, soudcem, Bohem.. Kéž tahle hra brzy skončí a jediné, co bude ovládat svět, je rovnost, láska a soucit; neboť z takové trojice nepřichází nic, co by jedněm přinášelo bolest a utrpení a druhým zisk a touhu po moci, namísto stisku a touhy pomoci. Gaza je kouzelným zrcadlem světa, podíváme-li do něj, anebo ne..řekne nám, jaká ne/bude naše budoucnost.."

Židovský stát zahájil vojenskou ofenzivu v Pásmu Gazy po teroristickém útoku radikálního palestinského hnutí Hamás z loňského 7. října, kdy islamističtí ozbrojenci v izraelském pohraničí zabili téměř 1200 lidí a dalších zhruba 250 osob zavlekli na palestinské území. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích.

Podle dnešních údajů ministerstva zdravotnictví v Gaze, spravovaného Hamásem, zahynulo od začátku války v Pásmu Gazy nejméně 32 226 Palestinců, z toho 84 za uplynulých 24 hodin, a 74 518 dalších bylo zraněno. Údaje nelze ve válečných podmínkách nezávisle ověřit, podle expertů ale vesměs odpovídají skutečnosti. Nerozlišují však mezi civilisty a palestinskými bojovníky, kterých podle Izraele jeho armáda zabila přes 13 000. Dalších asi 1 000 ozbrojenců přišlo o život bezprostředně po útoku 7. října na území Izraele. V bojích od října dosud padlo také 251 izraelských vojáků.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sdružení Přátelé Palestiny

Štítky Palestina, Izrael, demonstrace, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na pražském Klárově se sešly stovky lidí na podporu Palestiny. Vystoupil i Tomáš Klus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.