Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Slovenská prezidentka Čaputová uctila památku obětí střelby na Filozofické fakultě v Praze

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes u budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze uctila památku obětí prosincové střelby. Komentovala také aktuální napjaté vztahy mezi Českem a Slovenskem. Doufá, že se v obou zemích podaří nenávist nahrazovat respektem, protože nenávist je podle ní vždy následována tragédií.

Prezidentka, která do České republiky dorazila na pozvání Knihovny Václava Havla, po příjezdu do Česka uctila památku obětí střelby na Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Čaputová dnes položila věnec k pamětní desce Jana Palacha, krátce debatovala také se studenty fakulty, kteří na ni u budovy čekali. Setkala se také se svým protějškem Petrem Pavlem i s předsedou vlády Fialou. S Pavlem se večer Čaputová zúčastní premiéry filmu Tady Havel, slyšíte mě? na Pražském hradě.

Novinářům také řekla, že po prezidentských volbách na Slovensku, v nichž neobhajuje mandát a jejichž první kolo se uskuteční v sobotu a druhé případně 6. dubna, plánuje rozlučkové návštěvy. Symbolicky poslední se uskuteční právě v Česku, a to v posledním týdnu před koncem jejího mandátu, který připadá na 15. červen.

„Některá vyjádření představitelů vlády Slovenské republiky považuji za nešťastná"

Vztahy mezi státy jsou aktuálně napjaté. Země výrazně rozděluje náhled na konflikt na Ukrajině a na podporu napadeného státu. Fiala po jednání vlády předminulý týden oznámil, že se neuskuteční plánované společné zasedání kabinetů obou zemí, což vyvolalo kritiku mimo jiné slovenského premiéra Roberta Fica.

Čaputová dnes uvedla, že na všech ostatních úrovních kromě vlád jsou vztahy silné a přátelské. „Jsou tu jisté důležité, dokonce až hodnotové rozdíly, pokud jde o zahraniční politiku. To je to, co komunikoval premiér Fiala. Musím říct, že rozumím tomu, jak to zdůvodnil. Některá vyjádření představitelů vlády Slovenské republiky považuji za nešťastná," řekla Zuzana Čaputová.

Poznamenala, že pokud někteří vládní zástupci hovoří o tom, že se Evropská unie snaží o to, aby se na Ukrajině zabíjeli nebo likvidovali Slované, nepovažuje to za šťastné. Je podle ní logické, že to vyvolává nějaký způsob reakce. „Ale je množství témat a kroků, které je důležité dále komunikovat, spolupracovat a vysílat i signály sblížení," dodala.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Zuzany Čaputové, Univerzita Karlova, Michal Novotný

Štítky Slovensko, prezidentka, Čaputová, návštěva, Filozofická fakulta, střelba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slovenská prezidentka Čaputová uctila památku obětí střelby na Filozofické fakultě v Praze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.