Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hlavní město dá dětem narozeným letošního 1. ledna patnáct tisíc

Pražský magistrát dá dětem narozeným letos na Nový rok stejně jako loni dar 15 tisíc korun. Dnes to schválili radní. Dar loni obnovila aktuální koalice, ta předchozí po dva roky finanční částku nahradila věcným darem. Peníze letos obdrží 24 dětí, z toho deset chlapců a 14 dívek.

Finanční dar prvním občanům pražský magistrát zavedl od roku 2001, do roku 2005 byl dar 10 tisíc korun, poté o 5000 vyšší. Tradice je nicméně starší, podle dnes schváleného dokumentu vznikla dle archivních materiálů v 60. letech 20. století za primátora Ludvíka Černého. Před rokem 2000 však dar obdrželo pouze úplně první dítě narozené v daném roce.

Finanční dar pro první pražské občánky roku zrušilo minulé vedení Prahy v čele s tehdejším primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) s odůvodněním, že není spravedlivý vůči ostatním dětem. V letech 2021 a 2022 tak děti dostaly pouze sadu pamětních mincí. Aktuální koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Pirátů a STAN loni finanční dar obnovila. Pirátští radní pro to nehlasovali.

Prvním dítětem narozeným letos v Praze byla holčička Lara, která přišla na svět osm minut po půlnoci ve Fakultní nemocnici Bulovka. První chlapec se narodil ve Fakultní nemocnici v Motole. Rodiče dětí, které se narodily po začátku letošního roku, pobírají vyšší rodičovskou, vláda ji od letoška zvýšila o 50.000 na 350.000 korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky peníze, dítě, magistrát, dar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní město dá dětem narozeným letošního 1. ledna patnáct tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.