Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zástupci Prahy 1 si na Václavském náměstí připomněli Jana Zajíce, který se zde před 55 lety upálil

Student Jan Zajíc, který se před 55 lety demonstrativně upálil na Václavském náměstí v Praze, obětoval podle starostky Prahy 1 Terezie Radoměřské (TOP 09) svůj život pro svobodu a budoucnost českého národa. Radoměřská to řekla při dnešním komorním pietním shromáždění k uctění Zajícova odkazu, který označila za burcující.

„Taková láska k národu, vlasti, ke svobodě je něco, co bychom si měli připomínat napříč desetiletími, staletími. Takových hrdinů, světců máme v našem národě velmi málo,“ uvedla starostka.

Zástupci Prahy 1 spolu s ní uctili Zajícovu památku položením bílých růží nejen u pomníku pod Národním muzeem, ale i u pamětní desky u průchodu pod jedním z domů na Václavském náměstí, kde se 25. února 1969 student šumperské střední průmyslové školy upálil na protest proti normalizaci po okupaci tehdejšího Československa vojsky Varšavské smlouvy a prohlubující se rezignaci společnosti.

Osmnáctiletý student se označil za Pochodeň č. 2

Zajíc svým činem následoval studenta pražské filozofické fakulty Jana Palacha, který se zapálil na Václavském náměstí v lednu 1969. Zajíc se účastnil Palachova pohřbu a připojil se i k protestní hladovce pod rampou Národního muzea. Pro své obětování si zvolil symbolicky výročí komunistického převratu v roce 1948.

V dopise na rozloučenou osmnáctiletý student své rozhodnutí zdůvodnil tím, že Palachova oběť společnost dlouhodoběji nezměnila a její stav označil za „pomalé umírání národní svobody“. „Rozhodl jsem se, že vyburcuji vaše svědomí,“ napsal Zajíc, který se označil za Pochodeň č. 2. „Nenech si hrdý a krásný český a slovenský lide diktovat, s kým navěky půjdeš,“ uvedl.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 1

Štítky historie, pietní, 1969, Zajíc, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zástupci Prahy 1 si na Václavském náměstí připomněli Jana Zajíce, který se zde před 55 lety upálil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.