Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Přinášíme přehled akcí, které se v Praze konají k výročí dvou let války na Ukrajině

Dnes jsou to přesně dva roky, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu. V Praze se u příležitosti výročí bude konat hned několik akcí. Přinášíme jejich velký přehled.

Pietní shromáždění, 10:45-11:45, náměstí Kinských

Shromáždění u Pomníku ukrajinského básníka Tarase Ševčenka pořádá Senát Parlamentu České republiky. Předseda Senátu spolu se senátor a senátorkami uctí oběti ruské agrese proti Ukrajině.

Koncert pro děti rodičů, kteří podporují  Ukrajinu, 13:00, Forum Karlín

Koncert pro děti, kde zahrají Kašpárek v rohlíku a Bombarďák. Organizátoři avizují, že se jedná z podstaty o dětskou akci, proto se bude hlavně zpívat, hrát a o válce se mluvit nebude. Akci pořádá nadační fond Dárek pro Putina a vstup je zdarma.

Noise for Ukraine, 13:00, Ruská ambasáda

Organizátoři a členové týmů festivalů United Island of Prague a Metronome Prague organizují v ulici Ukrajinských hrdinů dvouhodinový koncert, na kterém zahrají ruští písničkáři i Alexej Ušarovský a Nikolaj Jakimov, skupina What's In The Box a další. Na akci jsou podle organizátorů zváni všichni, kterým není lhostejná ruská agrese. Koncert podporují Český královský institut a Velvyslanectví Nizozemského království, Litevské republiky, Kanady, Dánského království a Norského království.

Pochod za Ukrajinu, 15:00-16:00, náměstí Kinských

Průvod půjde z náměstí Kinských, od Pomníku Terase Ševčenka přes Újezd, Harantovu, Lázeňskou, Mosteckou, Karlův most, a Malé náměstí na Staroměstské náměstí. Pochod pořádá Hlás Ukrajiny a mottem průvode je podle organizátorů sdělení „za Ukrajinou stále stejně stojíme.“

Shromáždění společně za Ukrajinu, 16:00-17:00, Stroměstské náměstí

Na akci, kterou pořádají Evropský kongres Ukrajinců, Člověk v tísni, Milion chvilek pro demokracii a Paměť národa, vystoupí prezident Petr Pavel, zástupci pořádajících organzací. Video vzkaz přislíbili ukrajinský prezident Volodymyr  Zelenskyj a britský historik Timothy Garton Ash. Organizátoři chtějí vyzvat Evropu k větší podpoře Ukrajiny. „Přijďte ukázat světu, že stojíme za Ukrajinou a budeme za ní stát tak dlouho, dokud bude potřeba,“ uvádí organizátoři.

Koncert pro všechny, kteří podporují Ukrajinu, 18:15-22:30, Forum Karlín

Akce s podtitulem Koncert pro všechny slušný lidi organizuje Nadační fond pro Ukrajinu, který provozuje sbírku Dárek pro Putina. Na pódiu vystoupí skupina Chinaski, Pokáč, I love you honey bunny a ukrajinská Love'n Joy. Organizátoři se netají tím, že mají připravená i další hudební překvapení. Koncertem provedou novináři Jindřich Šídlo a Světlana Witowská, výtěžek ze vstupného bude použit na nákup vojenských lékárniček IFAK a speciálních injekcí, jež dokážou zastavit krvácení.

Výstava Alberta Lorese: I'm fine, celý den, Galerie Langhans

Fotograf Lorese zachycuje život obyvatel Ukrajiny. Mapuje také jejich životní osudy a překážky, které jim válka přinesla do života.

Výstava válečných vraků z města Irpiň a okolí, celý den, Hlavní nádraží

Zničená, rozstřílená a ohořelá auta z Buči, Irpině a Hustumelu přinesla do Prahy Paměť národa. Organizátoři vyzývají, aby lidé k vrakům přinesli zapálit svíčky a květiny. U jednotlivých zbytků aut jsou vystaveny panely, které popisují osudy jejich majitelů. Oblast, ze lkteré jsou auta dovezena jsou místem, kde se ruští vojáci dopouštěli těch nejkrutějších zločinů.

Výstava kreseb ukrajinských a českých dětí, celý den, vila Portheimka

Kinowar: benefiční promítání současných ukrajinských válečných dokumentů, 22.-29. únor, kina Atlas, Bio Oko, Edison Filmhub a Kino 35

V pražských kinech bude ve dnech 22., 24., 27. a 29. února probíhat promítání válečných dokumentů ze současné Ukrajiny. Kromě připomínky je akce určena na podporu neziskové organizace Berehyni z Irpenya

Přehled akcí, které na výročí navazují a detailní informace k jednotlivým akcím najdete na webu Den za Ukrajinu zde

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přinášíme přehled akcí, které se v Praze konají k výročí dvou let války na Ukrajině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.