Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Pražská zoo přivítala mládě lemura kata

Pražská zoo ve středu ráno přivítala mládě lemura kata. Jeho rodiči jsou šestiletá samice Anka, která se narodila v Paříži, a stejně starý samec Tali pocházející z Bratislavy. Mluvčí zoo Lenka Pastorčáková o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Podle Červené knihy Mezinárodního svazu ochrany přírody patří lemuři kata mezi ohrožené druhy. Žijí na Madagaskaru.

Lemuří přírůstek je už druhým Ančiným mládětem. Daří se mu dobře, matka se o něj svědomitě stará. "Okamžitě jej očistila. Malý lemur se své matky neustále drží a pravidelně pije. Vzhledem k tomu, že už Anka má určité mateřské zkušenosti, nestraní se tolik zbytku skupiny jako v případě péče o prvního potomka a s mládětem už umí i manipulovat," uvedl vrchní chovatel primátů Martin Vojáček. Vzhledem k příznivému počasí tak i malý lemur, který dosud nemá jméno, pobývá ve venkovním výběhu.

Anka se do Prahy dostala v roce 2016, když pražská zoo obnovovala chov lemurů. Od půli 90. let v ní žily pouze samčí skupiny, historie chovu lemurů kata však v Praze, s menšími přestávkami, sahá až do roku 1960. V roce 1993 se podařilo odchovat první mláďata.

První Ančin potomek přišel na svět loni v dubnu, o necelý měsíc později pak porodila i starší samice Móni. Pražská lemuří rodina je teď šestičlenná.

Autoři | Foto ZOO Praha

Štítky ČR, příroda, zoo, ZOO Praha, Lenka Pastorčáková, Paříž, Madagaskar, Bratislava, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská zoo přivítala mládě lemura kata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.