Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Před ruským velvyslanectvím se sešlo na 200 lidí, aby uctili Navalného

Před ruským velvyslanectvím v Praze 6 se dnes vpodvečer sešly asi dvě stovky lidí, aby uctili památku zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Vzniklo tam také druhé pietní místo pod lampou s cedulí náměstí Borise Němcova, kam lidé pod fotografii Navalného kladli květiny a zapálené svíčky. Lidé skandovali politikovo jméno, drželi jeho fotografie či nápisy označující ruského prezidenta Vladimira Putina za jeho vraha.

Jeden z přítomných demonstrantů uvedl, že je Putin vrah a že vývoj kolem Navalného nebyl překvapivý. „Byla to vražda," dodal. „Putin zabil Navalného," stálo na transparentu, který držela jedna z demonstrantek. „Chci, aby vrazi stanuli před spravedlností," říkal jiný transparent psaný v angličtině. Několik lidí také drželo transparenty napsané azbukou, na nichž bylo pouze slovo „vrazi".

První pietní místo poblíž ambasády vzniklo už dříve odpoledne. Na stromě demonstranti vyvěsili Navalného fotografii a nápis v azbuce, který říká „My nezapomeneme a my neodpustíme". Odkazuje na výrok opozičního vůdce, který ho v minulosti použil ve vztahu ke korupční kauze v Rusku, řekla jedna z tvůrkyň pietního místa. Pod stromem byly vyskládané květiny, které posléze přinesli další lidé.

Navalnyj byl pokládán za hlavního odpůrce Putinova režimu. Ruského prezidenta obviňoval z toho, že dal svého času rozkaz jej otrávit. V roce 2021 po návratu do vlasti z Německa, kde jej z otravy vyléčili, byl Navalnyj uvězněn. Postupně dostal za různé delikty tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) uvedl, že Rusko se chová ke svým občanům stejně jako ve své zahraniční politice. Proměnilo se podle něj v násilnický stát, který zabíjí lidi snící o lepší budoucnosti. Premiér Petr Fiala (ODS) poznamenal, že Navalného případ ukazuje, kam až je ochotný zajít Putinův režim v boji s politickými protivníky. Další čeští politici na sociálních sítích píšou o stalinistických praktikách či pošlapávání hodnot v Rusku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Michal Krumphanzl

Štítky Rusko, opozice, Navalnyj, úmrtí, pietní, velvyslanectví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Melánie Hiralová

Stále se mluví o uvěznění Navalného, jako o opozičním vůdci, ale už není uváděn důvod proč byl vlastně uvězněn a tak to pak vypadá, že snad seděl z politických důvodů.
Ale není tomu tak. Byl to podvodník a korupčník. Podle obžaloby pan Navylnyj, jako poradce gubernátora Kirovské oblasti, v roce 2009 zorganizoval podvod, při němž byl lesnický podnik Kirovles okraden o 10.000 metrů krychlových dřeva, a tím poškozen o 16 milionů rublů (přes 9,5 milionu Kč). Z to byl odsouzen. O tom se ale moc nemluví a odpůrci režimu označují proces za politický s cílem zastrašit opozici. Jsem ale zvědavá, kdy zaplatí paní Navalná škodu za manžela ve výši 16 milionů rublů.

Sobota, 17. února 2024, 11:18Odpovědět

Před ruským velvyslanectvím se sešlo na 200 lidí, aby uctili Navalného  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.