Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Třicítkáři znovu vyrazili na magistrálu. Dorazilo jich sotva dvacet

Členové aktivistických skupin Extinction Rebellion a Poslední generace dnes vyrazili na již osmý pochod přes pražskou magistrálu. Požadují její humanizaci, tedy například přidání pruhů pro cyklisty nebo přechodů pro chodce. Chtějí také upozornit na velký provoz aut v centru města.

Lidé se začali scházet o půl šesté u Kongresového centra na Vyšehradě. Účastníků bylo výrazně méně než při předchozích akcích, když hlouček vycházel z Vyšehradu, čítal asi dvacet lidí. 

Účastníci s transparenty pak zamířili ke stanici metra Pankrác. Doprovázela je hlídka policie, stejně jako i během ostatních pochodů.

Pochodem aktivisté navazují na otevřený dopis, který na magistrát odeslalo osm spolků v roce 2019. Podle nich ale zatím žádné zásadní změny neproběhly.  Dopis obsahuje pět sad požadavků.

VIDEO: Aktivisté pokračují v pochodech po magistrále. Svoboda stále opakuje, že s formou protestu nesouhlasí

Pražskou magistrálou ve středu večer prošel další průvod aktivistů za humanizaci magistrály a omezení rychlosti na 30 kilometrů v hodině na pražských silnicích. Aktivisté požadují realizaci slibovaných úprav magistrály, mezi které patří přidání...

Autoři chtějí například zamezit vzniku kolon v zástavbě pomocí světelných závor, zlepšit podmínky pro chodce instalací nových přechodů nebo přidat nové cyklopruhy mezi ulice Vltavská a Hvězdova. Podle nich mají tato opatření „malý dopad na dopravní kapacitu, ale zároveň zlepšují ovzduší vymístěním kolon z těsného kontaktu se zástavbou“. Mají být přínosem pro chodce, cyklisty i celkové fungování města bez motorů.

Text podepsaly spolky Arnika, Auto*Mat, Anthropictures, CCEA a Nadační fond Magistrála, Klub Za starou Prahu, Občané postižení Severojižní magistrálou, Platforma za kvalitní dopravní infrastrukturu a Pražské matky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Markéta Plešková

Štítky Třicítkáři, pochod, magistrála, policie, Extinction Rebellion, Poslední generace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třicítkáři znovu vyrazili na magistrálu. Dorazilo jich sotva dvacet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.