Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

VIDEO: Aktivisté pokračují v pochodech po magistrále. Svoboda stále opakuje, že s formou protestu nesouhlasí

Pražskou magistrálou ve středu večer prošel další průvod aktivistů za humanizaci magistrály a omezení rychlosti na 30 kilometrů v hodině na pražských silnicích. Aktivisté požadují realizaci slibovaných úprav magistrály, mezi které patří přidání přechodů, odstranění zábran a svodidel a doplnění pruhů pro cyklisty a vozidla integrovaného záchranného systému. Za doprovodu policie se pochodu účastnilo asi 30 lidí včetně několika dětí.

Aktivisté plánují v pochodech pokračovat dál, jednorázové akce podle nich nemají smysl

Pochod začal u Kongresového centra ve středu v šest hodin večer a skončil po zhruba 40 minutách u obchodního centra na Pankráci. Protest provoz na magistrále příliš neomezil, aktivisté šli totiž v jednom ze tří pruhů. Někteří řidiči, kteří jeli kolem, na ně troubili nebo volali.

Aktivisté nesli transparenty s nápisy například Dálnici tu nechceme či Neboj se MHD. Do megafonu volali hesla jako Je tu moc aut nebo Bezpečné ulice pro děti a důchodce. Účastníci pochodu požadují doplnění přechodů a přejezdů pro cyklisty, odstranění plotů a svoditel, instalaci světelných závor proti vzniku kolon v centru, zřízení nepřerušovaných pruhů pro cyklisty a vozidla integrovaného záchranného systému, opatření vedoucí k ochraně před znečištění ovzduší a nadměrným hlukem a také vysázení stromů na několika místech.

„Magistrála je ostudou města. Praha má potenciál zařadit se mezi krásná, moderní evropská velkoměsta, ale bohužel sama sobě podráží nohy svým přístupem k dopravě. Požadujeme, aby magistrát dokončil humanizaci magistrály, k čemuž se sám zavázal a bylo k tomu zpracováno několik studií. Přesto se proměna magistrály nehýbe,“ uvedla ve zprávě pro média tisková mluvčí Poslední generace Veronika Holcnerová.

Protestu se zúčastnil i jeden z organizátorů prvních pochodů po magistrále Arne Springorum. Řekl, že v řadě měst v západní Evropě i například ve slovenských Košicích se již omezení rychlosti zavedlo. Podotkl, že aktivisté nechtějí auta zakazovat, ale omezovat.

Po skončení organizátoři uvedli, že další pochod bude 31. října z holešovického nádraží k Vychovatelně a následně každých čtrnáct dní až do konce roku. „Jednorázové akce nemají příliš smysl. Pokud se má opravdu něco pohnout, je potřeba, aby občané zůstali aktivní a nepolevili ve svém tlaku na politiky. Je potřeba udržet téma zklidňování dopravy ve veřejné debatě,“ doplnila Holcnerová.

Třicítkáři jsou trnem v oku pražskému primátorovi Bohuslavu Svobodovi

Celý protest doprovázel muž, který novinářům řekl, že je profesionální řidič. Na zádech nesl reproduktor a do mikrofonu protestní akci kritizoval. Mluvil například o tom, že aktivisté patří mezi hnutí, které v zahraničí poničilo památky, nazýval je zelenými extremisty a řekl, že jim jde pouze o pozornost. S účastníky pochodu se několikrát navzájem překřikoval.

Třicítkáři jsou trnem v oku i pražskému primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS), který opakovaně uvádí, že si podle něj aktivisté svou činností berou Pražany za rukojmí. „S formou dnešního protestu Poslední generace proto nesouhlasíme. A budeme to jasně říkat tak dlouho, dokud oni budou nezodpovědně blokovat dopravu na důležitých dopravních tepnách Prahy. Plošná rychlost 30km/h, kterou prosazují, je absolutně nevhodná - a to jak z hlediska plynulosti dopravy ve městě, tak také z hlediska bezpečnosti nebo vlivu na životní prostředí,“ píše se na facebookových stránkách Spolu pro Prahu.

Pražská koalice Spolu však zároveň uvádí, že prosazuje konkrétní systémová opatření. „Třeba omezení rychlosti tam, kde to dává smysl a další změny, které jsou prospěšné jak pro dopravu, tak z hlediska bezpečnosti a dopadu na životní prostředí. Nikdy při tom ale nebudeme jednat nátlakově a nebudeme zpochybňovat individuální svobodu jednotlivce. Respektujeme právo Poslední generace na protest. Zásadně ale nesouhlasíme s jeho formou,“ doplnili zástupci koalice Spolu.

Magistrát v září aktivistům zakázal pochod po silnici a happening před Národním muzeem, kde chtěli blokovat dopravu kreslením na vozovku. Magistrátní odbor živnostenský a občanskosprávní jim však přikázal uskutečnit průvod podél magistrály po chodnících a v místech, kde nejsou, jít po náhradní trase mimo vytíženou komunikaci. Rovněž uložil zdržet se plánovaného blokování dopravy před muzeem. Organizátoři se obrátili na soud, který jejich námitce vyhověl. Praha následně proti rozsudku městského soudu podala kasační stížnost, uvedl minulý týden mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Poslední generace

Štítky aktivisté, ekologie, protest, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

Vypraskat tu Luzu co nezná jak se má chovat chodec. Pokuty nad 50tisic by je určitě poučil,opakovaně bych navýšil klidně na 100tis. Oni zhoršují znečištění ve městech a chodec patří na chodník ne na silnici. A to že jich mnoho chcipa na silnici je v mnoha případech jejich vina. To co jsem viděl včera od chodce tak nad tím se rozum zastaví. Jedou dvě tramvaje několik aut z obou směrů a chodec vkročí do silnice a donutí zastavit i obě tramvaje docela fest na brzdu. Chodec asi neví že nema ještě jednou nemá přednost před tramvají.stalo se to na vršovický.proste imbecilni chodec a požaduje od všech víc a sám neudělá nic,stačilo by fakt myslet ale to se chodcům nechce,ať myslí ostatní za ně. Policie má konat,pokutovat chodce na silnici když tam jsou průchozí chodníky.

Sobota, 21. října 2023, 10:48Odpovědět

Libor Burian

Třeba by šlo se dohodnout na 40 a začít spolu konečně bojovat s vražednou mafií.

Sobota, 21. října 2023, 13:27Odpovědět

Libor Burian

Proti vládnoucí vražedné zdegenerované válečnické zbrojařské lichvárské překupnické nenasytné mafii se musí spojit všichni lidé, aktivisté, ekologové, Greta, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war ! Viz na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnout psychopati. Film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných bendapráv a danuscheškol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jako Ursula nebo soudruh dvořák čt. Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost ! Více píšu ve vláknech diskusí.

Čtvrtek, 19. října 2023, 09:34Odpovědět

Martin Vaněk

Máte pravdu, ale tito lidé "nebojují" za lepší životní podmínky, spravedlivější společnost nebo jiné bohulibé věci i když to tak vypadá, ale za totální rozklad tohoto státu, o kterém píšete. Podobné aktivity se dějí v celé Evropě, tu pod pláštíkem genderismu, tu pod vlajkou islámu, tu pod "rasismem" (u nás třicet let uměle vyvolávaný cikánský "problém") atd... Žijeme totiž v té nejhorší totalitě - ztratili jsme práva, a zbyly jen povinnosti otroků. Bod zlomu se blíží - ještě ale není tak zle, aby se lidé probudili, a pochopili, v čem to žijí.

Pátek, 20. října 2023, 08:29Odpovědět

Libor Burian

Ano,na rozvratu ,,pracuje"ta mafie 30, 80, a dva tisíce let kdy straší lidí peklem, vraždí, a slibuje nebe ale až po smrti. Místo práce žvani z kazateln, káže vodu pije vino, později papaláši kteří se po rozvratu v roce 89 převlékli za oligarchy, sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jako Ursula nebo soudruh dvořák čt, pávků, rycheckých, střížů, falešných studentů falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů, lichvářů, vymahačů, exekutorů, pasáků, vexláků, lhářů, podvodníků, žvanilů, komediantů, bílých koňů viz Mudr Jan Hnízdil Světu vládnout psychopati, agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypálení obcí, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie Nájem zvedej, Sami, Sexuální násilí, Iluze o lůze a proto se musí lidé spojit proti té mafii vrahů která má na svědomí stovky milionů obětí. Aktivisté jsou sice ovládaní nejspiš serešovskými ziskovkami (na netu byl rozhovor kde se sereš chlubí že všechen neklid má pozadí těch jeho, smazáno). Ale ti demonstranti jsou aktivní na rozdíl od těch 30% kteří nejdou k volbám a tím umožní aby se mafie volila mezi sebou, bendové a zděšena je obvolají a oni přijdou. Více píšu ve vláknech diskuse pod Komentáře, Glosy a další články.

Pátek, 20. října 2023, 10:24Odpovědět

VIDEO: Aktivisté pokračují v pochodech po magistrále. Svoboda stále opakuje, že s formou protestu nesouhlasí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.