Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Starý mobil jako vstupenka do zoo i pomoc pro gorily

O pololetních prázdninách, které připadají na pátek 2. února, dostanou děti do 15 let za odevzdaný starý telefon vstupenku do Zoo Praha zdarma. Za každý odevzdaný přístroj navíc poputuje 20 korun na projekt „Pomáháme jim přežít“ zaměřený na gorily nížinné.

„Dle odhadů mají Češi doma více než 10 milionů nepoužívaných či již nepoužitelných mobilních telefonů. Ty se ale dají samozřejmě recyklovat, děje se to ovšem jen zcela minimálně. Když mobil skončí na skládce, dochází k uvolňování toxických látek,“ vysvětlila Jana Komrsková (Piráti), náměstkyně primátora pro životní prostředí a klimatický plán.  „Recyklací mobilů se získávají zpět vzácné kovy důležité pro jejich výrobu a těžící se právě v domovině goril nížinných, v Africe.“ dodala. 

Obyvatelé Prahy na možnost staré telefony recyklovat zapomínají

Recyklaci mobilních telefon zajišťuje neziskový spolek Remobil a společnost Aaeskol. Právě ty zajistí, aby za každý odevzdaný přístroj odešlo na účet projektu 20 korun.  „Pražané samozřejmě mají kam svá stará zařízení bezpečně odkládat. Buď u prodejců elektroniky nebo do červených kontejnerů Asekol, nejbližší si najdou jednoduše na stránce cervenekontejnery.cz,“ doplila Komrsková. Podle ní ale Pražané tyto příležitosti využívají jen málo. Propojení recyklace a vstupu do zoo, spolu se zapojením dětí  je podle ní dobrou příležitostí, jak recyklaci nepoužívaných zařízení znovu připomenou.

Gorily přichází o své přirozené prostředí právě kvůli výrobě mobilních telefonl

Pražská zoo chová gorily nížinné již od roku 1963. Nejznámějším odchovankyní je bezesporu gorila Moja, která se před třemi týdny stala babičkou, když její dcera samice Duni přivedla na svět mládě. Ve volné přírodě se gorilám zdaleka nedaří tak dobře. Za posledních 20 let se populace goril snížila o 60 procent. Může za to především odlesňování pralesů v Africe. K tomu dochází kvůli těžbě dřeva, ale i kovů, které se využívají právě pro výrobu mobilních telefonů.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Miroslav Bobek

Štítky recyklace, starý telefon, Zoo Praha, vstupenka, pololetní prázdniny, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Strelcova

Akorát ne zdarma, ale za korunu, jak je vidět na reklamách po městě.

Neděle, 28. ledna 2024, 13:11Odpovědět

Starý mobil jako vstupenka do zoo i pomoc pro gorily  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.