Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Stovky lidí se v Praze sešly na demonstraci k podpoře Palestiny

Několik set lidí se dnes odpoledne sešlo na pražském náměstí Míru na demonstraci na podporu Palestiny. Protestující požadovali ukončení izraelských odvetných útoků a umožnění humanitární pomoci v Pásmu Gazy, propuštění palestinských zajatců a politická jednání o spravedlivém řešení situace. Kritizovali také proizraelský postoj české vlády a prezidenta Petra Pavla. Po třetí hodině se protestující vydali na pochod na Václavské náměstí, náměstí Republiky a Staroměstské náměstí.

Protestující se na náměstí sešli ve dvě odpoledne, dorazili s desítkami palestinských vlajek a transparenty s hesly jako „Free Palestine", „Zastavte izraelskou okupaci" nebo „Česko se podílí na genocidě". Při proslovech skandovali hesla, mimo jiné i „From the River to the Sea Palestine will be free" (Od řeky k moři Palestina bude svobodná).

Kvůli tomu magistrát dříve jednu z propalestinských akcí zakázal. Organizátoři se poté obrátili na soud, který podle jejich dnešního prohlášení rozhodl v jejich prospěch. Podle Městského soudu v Praze může mít heslo více významů, uvedl v prosinci server Česká justice, který o zrušení zákazu demonstrace informoval.

Na akci dnes promluvila řada řečníků, mimo jiné ji prostřednictvím dopisu podpořila i bývalá ombudsmanka Anna Šabatová. Řečníci upozorňovali na utrpení civilistů v Pásmu Gazy, které v reakci na teroristické útoky hnutí Hamás ze 7. října loňského roku čelí útoku ze strany Izraele. Postup Izraele je podle nich genocida a je součástí dlouhodobé represivní politiky izraelských vlád vůči Palestině.

Namísto deklarované prevence budoucích teroristických důvodů podle řečníků útoky Izraele naopak povedou k dalšímu násilí a je nutné je okamžitě ukončit a jednat o spravedlivém státním uspořádání, které bude respektovat lidská práva všech. Řečníci kritizovali také postoj české vlády a prezidenta Petra Pavla, který tento týden uskutečnil oficiální státní návštěvu Izraele.

Ozbrojenci Hamásu 7. října zaútočili na Izrael a podle izraelských úřadů zabili 1200 lidí a více než 200 dalších unesli. Izrael následně zahájil bombardování a pozemní útoky v palestinském Pásmu Gazy. Při izraelských útocích podle údajů palestinských úřadů spravovaných Hamásem, které nelze nezávisle ověřit, zemřelo asi 25 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sdružení Přátelé Palestiny

Štítky Izrael, Palestina, demonstrace, Praha, pochod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Stovky lidí se v Praze sešly na demonstraci k podpoře Palestiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.