Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Letošní Palachův týden na FF UK se zaměří na postavení studentstva

Akce, které připravila Studentská rada Filozofické fakulty Univerzity Karlovy společně s dalšími studentskými spolky a iniciativami u příležitosti 55. výročí úmrtí studenta filozofické fakulty Jana Palacha, se letos zaměří na postavení studentů ve společnosti i v historii. V plánu jsou dvě debaty, stejně jako tradiční pietní akt u pamětní desky na budově filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha. Informovala o tom předsedkyně Studentské rady FF UK Barbora Haulíková.

První debata se zaměří na téma univerzity a společnost. Na to, jak se může proměňovat vztah společnosti a univerzity nebo jaké jsou podmínky existence univerzit a jejich specifických prostředí, se zaměří filozof Jan Černý z Přírodovědecké fakulty UK, Václav Němec z FF UK a historik a etnolog Karel Šima z FF UK. Debatu, která se bude konat v pondělí od 18:00, bude možné sledovat v budově v Hybernské ulici nebo také on-line.

Pietní akt k 20. výročí Palachovy smrti v lednu 1989 se nečekaně změnil v silnou protestní akci proti režimu. Tisíce lidí se nebály opakovaně projevit nespokojenost a riskovaly tvrdý zásah pořádkových sil. O několik měsíců později totalitní režim padl. Od roku 2014 je 16. leden v Česku významným dnem.

Pietní akt s minutou ticha

V úterý se pak bude konat tradiční pietní akt před pamětní deskou na hlavní budově FF UK na náměstí Jana Palacha. V plánu jsou proslovy zástupců akademické obce i politiků. Vystoupí například rektorka UK Milena Králíčková, rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák, děkanka FF UK Eva Lehečková nebo ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Po proslovech bude následovat minuta ticha a pokládání věnců.

V úterý se otevře i pražské Karolinum. V prostorách takzvaného Husova dvorku bude pro lidi přístupné pietní místo od 10:00 do 18:00. Na tomto místě byla v lednu 1969 vystavena Palachova rakev. I tam budou nejen zástupci akademické obce pokládat květiny.

Role studentů napříč historií

Druhá debata se zaměří na roli studentů ve významných událostech českých dějin 20. století. Diskutovat se bude o letech 1939, 1948, 1968 a 1989. Zaměří se i na to, jak se studenti angažovali v událostech let 1968 až 1969 a jak je ovlivnil čin Jana Palacha. Debaty se zúčastní Adéla Gjuričová z Ústavu soudobých dějin, Jan Kuklík z Právnické fakulty UK a Michal Stehlík z FF UK. I tuto debatu bude možné sledovat on-line, konat se bude v prostorách v Hybernské ulici ve čtvrtek.

Student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Palach se upálil 16. ledna 1969 na protest proti rezignaci lidí na vývoj společnosti po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Dvacetiletý vysokoškolský student zemřel na následky těžkých popálenin tři dny po svém činu, 19. ledna 1969.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky historie, školy, univerzita, pietní, Palach, UK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní Palachův týden na FF UK se zaměří na postavení studentstva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.