Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Prvním letošním pražským miminkem je holčička Lara narozená na Bulovce

Prvním letošním miminkem narozeným v Praze je holčička Lara, která přišla na svět osm minut po půlnoci ve Fakultní nemocnici Bulovka. Novorozeně váží 3188 gramů. Rodiče dětí, které se narodí od začátku letošního roku, budou pobírat vyšší rodičovskou.

Letos v 00:16 se narodil první chlapec ve Fakultní nemocnici v Motole, dostal jméno Artur. „Má 3000 gramů a 48 centimetrů," sdělila Jana Krejčí Merxbauerová z oddělení komunikace a PR nemocnice.

Další dva chlapečci přišli na svět podle mluvčí Gabriely Hoškové v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí ve 00:22 a 00:23. První z nich vážil 4200 gramů.

Praha tradičně odměňuje 15 tisíci korunami všechny děti, které se na Nový rok narodí matkám s trvalým bydlištěm na území hlavního města. Tradice předávání daru prvnímu pražskému občánkovi vznikla podle magistrátu pravděpodobně v 60. letech 20. století. Do roku 2000 dostávalo dar pouze první miminko, v současné době všechna novoroční. Loni jich bylo 19.

Rodiče dětí, které se narodí letos od 1. ledna, budou pobírat vyšší rodičovskou. Místo nynějších celkem 300 tisíc korun budou moci čerpat o 50 tisíc korun víc. U vícerčat se pak částka v příštím roce zvedne o 75 tisíc korun na celkových 525 tisíc korun. Vyplácení dávky se zkrátí z maximálně čtyř let na nejvýše tři roky. Letos bude navýšení dávky stát asi 400 milionů, postupně v dalších letech až 5,5 miliardy.

Podle údajů Českého statistického úřadu se v prvních třech čtvrtletích loňského roku v ČR narodilo téměř 69.500 dětí, z nich 9346 v Praze. Chlapců z nich bylo 4776. V manželství se narodilo 61 procent z nich, 5127 z nich bylo prvním dítětem své matky. V roce 2022 se v Praze narodilo 13.528 dětí, nejméně od roku 2007.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky dítě, porod, první, Bulovka, Nový rok, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prvním letošním pražským miminkem je holčička Lara narozená na Bulovce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.