Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

K pietě před Karolinem se připojují tisíce lidí. Univerzita děkuje za projevy podpory

Před hlavním vchodem do budovy Karolina na pražském Ovocném trhu jsou stovky zapálených svíček, které připomínají památku obětí tragické střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Právě zástupci univerzity ve svém prohlášení děkují za projevy podpory a informovali o tom, že Nadační fond UK vyhlásil sbírku na podporu rodin obětí, pedagogů a studentů zasažených střelbou.

Během pátečního dne proběhla před vchodem do Karolina pietní akce, ke které se kromě vedení univerzity v čele s rektorkou Milenou Králíčkovou připojili také zástupkyně a zástupci České konference rektorů a společně s děkankou a vedením FF UK položili u pietního místa věnce. Soustrast na místě vyjádřili také premiér a ministři vlády ČR, velvyslanci, členové akademické obce, ale i široká veřejnost.

Vedení Filozofické fakulty vyhlásilo do 2. ledna 2024 děkanské volno a Nadační fond UK vyhlásil sbírku na podporu pozůstalých obětí. „Univerzita Karlova se nesmírně váží podpory, kterou obětem české i zahraniční instituce, firmy i jednotlivci prostřednictvím Nadačního fondu projevují. Ve sbírce fondu je aktuálně více než 16 milionů korun a další částky jsou přislíbeny. Využití těchto prostředků bude koordinováno s vedením Filozofické fakulty UK,“ píše se v prohlášení podepsaném vedení Univerzity Karlovy a vedením Filozofické fakulty UK.

Budovu Filozofické fakulty si univerzita sice od policie už převzala, ale stále zůstává nepřístupná. Zatím šli dovnitř pouze bezpečnostní pracovníci a technici, kteří zjišťují stav a míru poškození budovy. „Do budovy zatím není umožněn přístup pro vyzvednutí osobních věcí. Jakmile nastane v této věci posun, a bude možné věci vyzvednout, UK bude neprodleně informovat. Děkujeme za pochopení,“ píší zástupci vedení.

Policie podle prohlášení univerzitu zatím oficiálně neseznámila s identitami obětí střelby, pozůstalé i rodiny zraněných však kontaktovala.  Většina raněných je ve stabilizovaném stavu, jedna osoba je ve vážném stavu.

Ohodnoť článek

Foto Markéta Plešková

Štítky pieta, střelba, tragédie, Karolinum, Praha

K pietě před Karolinem se připojují tisíce lidí. Univerzita děkuje za projevy podpory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.