Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Prodejci kaprů prochází kontrolou, řeší se hygiena i podmínky ryb v kádích

Státní veterinární správa stejně jako předchozí roky provádí kontroly stánkařů, kteří na ulicích Prahy prodávají živé kapry. Každé místo musí prodejce nahlásit a k tomu dodržovat hygienické podmínky. Ryby mají mít čistou vodu a dostatek kyslíku, podle zákona musí proběhnout i jejich usmrcení.

Celkem se v České republice registrovalo přes tři tisíce stánků, v Praze je to 214, podobně jako loni. Prodejci se musí nahlásit příslušné krajské veterinární správě do týdne před otevřením právě kvůli kontrolám.

„Kontroly stánků s kapry se zaměřují na tři hlavní oblasti, za prvé jde o to, zda prodej ryb probíhá v odpovídajících hygienických podmínkách,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček

Kontrolory zajímá i to, zda kádě nejsou přeplněné, jestli je v nich čerstvá protékající voda a jak jsou ryby zabíjeny. I usmrcování totiž musí proběhnout podle zákona.

Kontroly prodeje kaprů dopadly v Praze nejhůř z celé republiky

Inspektoři Státní veterinární správy před Vánoci prováděli kontroly prodejních míst kaprů, kde zkoumali hygienické podmínky i zacházení se zvířaty. V Praze se podívali na skoro osmdesát míst, chyby našli na pěti z nich. Je to nejhorší stav z celé...

„Státní veterinární správa jednoznačně doporučuje nechat si rybu usmrtit v místě prodeje. Nejen proto, že usmrcení provede zkušený personál, ale zejména s ohledem na případný stres ryb způsobený přesunem a další manipulací, či držením v domácnostech,“ dodal ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Samozřejmé je i oveření toho, zda prodejce neklame zákazníky. Každý stánek musí mít povinnou výbavu, nože, paličku na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha musí jít snadno čistit a dezinfikovat. Vnitřnosti pak musí skladovat v označených nádobách a předat je osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Státní veterinární správa, kontroly, prodejci, Vánoce, kapři

Prodejci kaprů prochází kontrolou, řeší se hygiena i podmínky ryb v kádích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.