Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

U O2 areny bude nová čtvrť. Vznikne tam zhruba pět set bytů

Společnosti Penta Real Estate a Kaprain společně postaví novou čtvrť na pozemcích bývalé továrny Howden ČKD v těsném sousedství pražské O2 areny. Na 50.000 metrech čtverečních by tam měly podle prvních plánů stát stovky bytů a Penta bude mít 40procentní podíl. V budoucnu se ale v dalších etapách jejich počet může zvýšit až na 1000 bytů. Penta Real Estate o tom informovala v tiskové zprávě, kterou má ČTK k dispozici. Podle jejího mluvčího Martina Lánského a zástupců společnosti Kaprain bude investice do čtvrti činit několik miliard korun. Na záměr upozornily dnešní Hospodářské noviny.

„Výstavba na pozemcích dnešního Howdenu bude hrát zásadní roli při rozvoji Vysočan a Libně. Spolu s týmem Penty využijeme všechny zkušenosti, které jsme nasbírali při předchozích dvou společných, i všech vlastních projektech a vybudujeme zde nové moderní centrum celé Prahy 9. Celou čtvrť postavíme v souladu s koncepcí změny územního plánu, kterou připravila městská část Praha 9," řekl předseda představenstva Harfa District a investiční ředitel skupiny Kaprain František Dombek.

Pro celou oblast existuje urbanistická studie, kterou pro Prahu 9 zpracoval architekt Jiří Řezák ze studia Qarta Architektura. Středobodem této lokality má být náměstí Emila Kolbena, otevřené směrem k O2 areně. Území, kterého se obchod týká, vlastnilo historicky ČKD, téměř 150 let tam byla výroba kompresorů a motorů, naposledy pod názvem Howden ČKD Compressors. Tato výroba je dnes součástí světového výrobce kompresorů Howden. Ten v Česku nadále působí, avšak z nového výrobního areálu v Nehvizdech u Prahy.

Podle tiskové zprávy obě společnosti navazují na vzájemnou spolupráci na dejvickém Vítězném náměstí. Měly by tam vzniknout byty i obchodní prostory. Pozemky v této části vlastní především společnost Fourth Quadrant, která sdružuje realitní společnosti Penta Real Estate, Sekyra Group a Kaprain. Dalšími vlastníky pozemků jsou hlavní město Praha a Dopravní podnik hlavního města Prahy. Jedním z vlastníků byla také Vysoká škola chemicko-technologická, ta ale prodala pozemky developerům, za získané peníze postaví novou univerzitní budovu.

„Se skupinou Kaprain několik let úspěšně spolupracujeme při výstavbě v okolí Vítězného náměstí. Také Vysočany mají skvělý potenciál, vznikne tu moderní a skvěle dostupná čtvrť v širším centru města. Jsme rádi, že se na ní budeme podílet, ve společném podniku budeme mít 40procentní podíl," uvedl David Musil, obchodní ředitel pro rezidenční výstavbu a hospitality společnosti Penta Real Estate.

Penta Real Estate v pražských Vysočanech dále plánuje výstavbu bytového projektu Mocca. Pokračuje také ve výstavbě nové čtvrti v okolí své nově otevřené kancelářské budovy Masaryčka. Na konci října koupila Penta firmu ČSAD Praha Holding, která vlastní autobusové nádraží Florenc a přilehlé pozemky. V polovině listopadu pak od Českých drah odkoupila dlouhodobě nevyužívané pozemky na Florenci v sousedství pražské magistrály.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky stavby, byty, Praha, Penta Real Estate, Kaprain, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

David Cuprák

A jeden byt bude stát tak moc, že běžně pracující na dvě směny člověk ani bez šance nedosáhne.....
To budou určitě byty pro bohaté......

Úterý, 19. prosince 2023, 16:32Odpovědět

U O2 areny bude nová čtvrť. Vznikne tam zhruba pět set bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.