Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lidé budou moci na Štědrý den ochutnat tradiční rybí polévku od primátora

Staroměstské náměstí se na Štědrý den ponoří do vůně tradiční rybí polévky, kterou budou lidem servírovat primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a další politici. Rozlévání polévky plánují i další městské části, a to jak na Štědrý den, tak ve dnech před ním.

Primátor začne rybí polévku rozlévat před pódiem na Staroměstském náměstí v jedenáct hodin a bude ji servírovat do vydání zásob. Celkem se rozdá 2000 porcí z 1500 kilogramů surovin. Pro polévku si může přijít každý.

„Dobré tradice ctím a rozlévání ‚primátorské polévky‘ mezi ně nepochybně patří, těším se na to i letos. Hlavní město myslí i na lidi v nouzi, a to nejen o Štědrém dni. A jako další tradici bych zmínil vánoční trhy, které jsou i letos ozdobou centra metropole. Co se mých rodinných tradic týká, mezi ně patří držení půstu až do večeře. Jediný, kdo má výjimku, je hlava rodiny – což jsem v tuto chvíli já, která si může dát rybí polévku. Večer si to pak ale všichni vynahradíme,“ uvedl v tiskové zprávě Bohuslav Svoboda.

Rybí polévku vaří tým kuchařů společnosti Taiko, která provozuje vánoční trhy v centru Prahy, několik let podle originálního receptu. Kromě 260 kilogramů kaprů, kteří letos opět pochází z českých rybníků, do ní zpracují 130 kilogramů zeleniny, především mrkve, celeru a petržele, 40 kilogramů cibule, 90 kilogramů hladké mouky, 65 kilogramů másla a 60 litrů smetany. Nechybí originální koňak a karamel pro zvýraznění chuti, ani osmažené krutony na másle.

Do tradice se zapojí i některé městské části. Na Štědrý den si mohou Pražané přijít pochutnat na tradičním vánočním pokrmu v Praze 1. Zástupci radnice budou polévku podávat od 11:00 na Kampě a od 14:00 na Václavském náměstí. Den před Vánoci se pak bude polévka rozlévat před nákupním centrem Eden ve Vršovicích v Praze 10, a to od 11:00 do 15:00. Zhruba 400 porcí rozdá ve čtvrtek 21. prosince také starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS) od 15:00 u Velkého Löwitova mlýna v Libni.

Ohodnoť článek

Foto poskytly Věci zásadní z.s.

Štítky tradice, rybí polévka, Praha, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé budou moci na Štědrý den ochutnat tradiční rybí polévku od primátora  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.