Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Praha dá školám na podporu dětí z Ukrajiny přes třináct milionů korun

Pražský magistrát rozdělí asi 13,4 milionu korun na podporu mladých Ukrajinců ve středních školách. Peníze půjdou z programu na podporu takzvaných nultých ročníků, který spolufinancuje Dětský fond OSN (UNICEF). V noci na dnešek to schválili zastupitelé metropole. Cílem je mimo jiné zvýšit předpoklady mladých uprchlíků z Ukrajiny pro studium na střední či vysoké škole.

Český vzdělávací systém se od ukrajinského liší, a tak je třeba ukrajinské žáky do českého školského systému lépe integrovat, píše se v dokumentu. U některých ukrajinských dětí je podle expertů stále nedostatečná znalost českého jazyka nebo se neorientují ve specificích českého středního školství, jako jsou typy školy nebo podmínky přijetí.

V důsledku těchto znevýhodnění hrozí, že v Praze a Středočeském kraji bude poměrně početná skupina mladých lidí, kteří zůstanou mimo školy či budou navštěvovat takové, které neodpovídají jejich studijnímu potenciálu. Za peníze školy zřídí přípravný kurz v minimálním rozsahu 120 hodin.

Projekt musí zahrnovat výuku češtiny jako druhého jazyka se zaměřením na komunikační dovednosti, funkční i čtenářskou gramotnost a osvojení gramatických jevů. Zaměřit se má i na výuku oborové češtiny se zvýšenou pozorností na témata české historie, zeměpisu, matematiky a občanské výchovy, pro přípravu na přijímací řízení či přestup do dalšího vzdělávání a aktivity podporující rozvoj důležitých dovedností, zvláště schopnosti učení nebo řešení problémů. Výuka může být v dopoledních i odpoledních hodinách.

Peníze půjdou školám, které si o dotaci zažádaly letos od 17. do 24. září a splnily podmínky. O poskytnutí dotace nebo nevyhovění žádosti rozhodne město nejpozději do 31. prosince. Příspěvek má dostat například Slovanské gymnázium v Praze 1, Institut cizích jazyků, Gymnázium Karla Sladkovského v Praze 3 nebo Gymnázium Na Zatlance v Praze 5.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Ukrajina, správa, školy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

A nebylo by lepší podporovat české děti, než děti turistů?

Sobota, 16. prosince 2023, 11:06Odpovědět

Praha dá školám na podporu dětí z Ukrajiny přes třináct milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.