Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Lidé v Praze mohou nově házet nápojové kartony do kontejnerů na plasty

Z veřejných stanovišť pro tříděný sběr odpadů v Praze průběžně mizí nádoby na nápojové kartony. Důvodem je fakt, že lidé mohou nově nápojové kartony házet do kontejnerů na plast. Od začátku roku 2024 budou všechny nádoby v Praze, určené původně pro tříděný sběr plastů, takzvaně multikomoditní, což znamená, že do nich lidé budou moci odkládat více druhů tříděných odpadů. Pravidla se budou lišit jen podle typů stanovišť.

Lidé mohou odkládat nápojové kartony do kontejnerů na plast

Někteří obyvatelé hlavního města Prahy si už všimli, že z veřejných stanovišť pro tříděný sběr odpadů průběžně mizí nádoby na nápojové kartony. Jejich třídění ale rozhodně nekončí, lidé nově mají možnost nápojové kartony odkládat společně s plasty do nádob určených na plastové odpady.

V Praze existují dva základní typy stanovišť tříděného odpadu, a to venkovní a domovní. Venkovní je volně přístupné všem občanům na veřejných prostranstvích, v ulicích a podobně, domovní jsou umístěná v domovních vybavení, na dvorcích, v uzamykatelných kontejnerových stáních a tak dále.

Z ulice postupně zmizí celkem tři tisíce popelnic na nápojové kartony

Už v roce 2023 byl u domovních stanovišť zaveden multikomoditní sběr, a to v takzvané variantě 3v1, což je společný sběr kovových obalů, nápojových kartonů a plastů do jedné nádoby. Lidé najdou na každé nádobě na plast samolepku ŠE3VEC a systémovou samolepku, která radí, co přesně do nádoby patří, a co ne.

Multikomoditní sběr je postupně zaváděn také na veřejných stanovištích, a to ve variantě 2v1. Do kontejnerů a menších nádob pro sběr plastů lidé mohou odkládat i nápojové kartony. Kovové obaly budou na veřejných stanovištích i nadále sbírány samostatně. Černé popelnice s oranžovým víkem z ulic postupně zmizí a stanou se z nich nové nádoby. Šedé popelnice naopak zůstávají a jejich počty se zvýší.

Pražské služby, které se starají o svoz odpadu, disponují třídící linkou uzpůsobenou k dotřídění kovů. Praze je v současnosti asi 26 tisíc nádob na tříděný odpad. 7 800 nádob na plasty se postupně mění v nádoby na multikomoditní sběr a jejich obsah se sváží do třídicích linek v Praze a okolí k dotřídění. Tři tisíce popelnic na nápojové kartony z ulic zmizí úplně.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ekokom

Štítky plasty, kontejnery, třídění, nápojové kartony, Praha

Lidé v Praze mohou nově házet nápojové kartony do kontejnerů na plasty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.