Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lidé vybrali při loučení se Schwarzenbergem dva miliony korun na pomoc Ukrajině

Více než dva miliony korun vybrali lidé během tří dnů posledního rozloučení se zesnulým diplomatem a politikem Karlem Schwarzenbergem. O výsledku sbírky, do které přispívali minulý týden elektronicky či během návštěvy malostranského kostela Panny Marie pod řetězem, informovala dnes rodina v tiskové zprávě. V té také poděkovala za péči o nemocného a účast na pietách v Česku. Peníze půjdou na pomoc Ukrajině napadené Ruskem a na charitativní projekty maltézského řádu, jak si Schwarzenberg přál. O přesném rozdělení daru v následujících dnech rozhodne rodina.

„Rodina děkuje lékařům a ošetřovatelům, kteří se o Karla Schwarzenberga v Čechách starali, i všem lidem, kteří se s ním přišli rozloučit. Je až neuvěřitelné, kolik lidí se rozloučení zúčastnilo osobně v kostele maltézského řádu, na Pražském hradě či u televizních obrazovek. To násobně předčilo jakákoliv naše očekávání,” uvedl synovec bývalého ministra zahraničí Ferdinand Schwarzenberg.

Karel Schwarzenberg zemřel 12. listopadu ve Vídni. Poslední dny před úmrtím byl hospitalizován kvůli dlouhodobým zdravotním problémům. Předtím byl v nemocnici v Praze. Minulý týden měla veřejnost možnost poklonit se jeho památce u rakve vystavené v pražském kostele maltézského řádu, jehož byl členem. V sobotu se pak konala zádušní mše se státními poctami v katedrále svatého Víta. Do sbírky měli lidé na přání politika přispívat namísto nákupu květinových darů.

Řád maltézských rytířů je v Česku zřizovatelem tří škol, věnuje se osobní asistenci pro seniory, pomáhá lidem bez domova i rodičům samoživitelům či rodinám v nouzi. Organizuje také volnočasové aktivity pro mladé handicapované, osoby jinak potřebné a pro pomáhající dobrovolníky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Markéta Pekarová Adamová

Štítky diplomacie, Schwarzenberg, pieta, charita, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Englic

To je pieta, při pohřbu pořádat sbírku na Ukrajinu. To by šlechtic asi měl radost, kdyby žil.

Středa, 13. prosince 2023, 13:52Odpovědět

Martin Vaněk

Otroci se složili na svého otrokáře - jak dojemné...

Středa, 13. prosince 2023, 11:40Odpovědět

Lidé vybrali při loučení se Schwarzenbergem dva miliony korun na pomoc Ukrajině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.