Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Poradce prezidenta Petr Kolář nebude mít bezpečnostní prověrku

Poradce prezidenta Petra Pavla a bývalý diplomat Petr Kolář nebude mít prověrku od Nejvyššího bezpečnostního úřadu. Žádost o ni sice odeslal, Kancelář prezidenta republiky ale rozhodla, že ji ke své činnosti na Hradě nepotřebuje.

Server Seznam Zprávy už na podzim informoval o tom, že Kolář, který pracuje pro zbrojařský holding Colt CZ Group, má pouze nejnižší stupeň Vyhrazené, který mu udělila přímo kancelář prezidenta. Kolář tehdy odmítl, že se chová stejně jako hradní poradce Martin Nejedlý v éře Miloše Zemana, a sám o vyšší stupeň prověření požádal.

Podle zjištění Radiožurnálu se ale úřad Kolářovou žádostí zabývat nebude. Prezidentská kancelář, která měla potvrdit důvodnost žádosti, totiž rozhodla, že bývalý diplomat přísnější prověrku nepotřebuje. „Je poradcem, nikoli zaměstnancem a není nezbytné pro jeho činnost, aby se s utajovanými informacemi určenými Kanceláři prezidenta republiky seznamoval,“ řekla Radiožurnálu Mária Pfeiferová z odboru komunikace Hradu.

Rozhodnutí mě sice mrzí, ale nezbývá mi, než ho respektovat. Pravda je, že se jako externí poradce s žádnými utajovanými informacemi v prezidentské kanceláři nepotřebuji seznamovat a takovou potřebu ani já, ani kancelář prezidenta v budoucnu nepředpokládáme," reagoval Kolář, který pro prezidenta pracuje jako zahraničně-politický poradce na dohodu o pracovní činnosti.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter Petra Koláře

Štítky prezident, bezpečnost, Kolář, Národní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Proč? Vždyť tak úspěšně plní zadání svých pánů z Langley, a vodí PePu na špagátku velmi prozíravě... :-D

Středa, 13. prosince 2023, 11:41Odpovědět

Poradce prezidenta Petr Kolář nebude mít bezpečnostní prověrku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.