Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Betlémské světlo přijelo z Rakouska. Přijít si pro něj budou moci i Pražané

Betlémské světlo do republiky z Rakouska tradičně přivážejí skauti a následně se podílejí na jeho šíření po celém Česku, letos se o něj starají po čtyřiatřicáté. Dnes dopoledne světlo doputovalo z Lince do Brna. Veřejnosti bude k dispozici od 16. prosince například ve vestibulu Nové radnice na Mariánském náměstí.

Akt předání Betlémského světla bývá obvykle spojen s místní akcí, kterou pořádají dobrovolníci, dle pravidel v/po rozvozu světla skauty po ČR – zpravidla v týdnu před Vánoci nebo v přímo 24.12. Akce již z podstaty nesmějí být spojovány se žádnou charitativní či finanční sbírkou, ani žádnými dobrovolnými příspěvky.

Cesta z Betléma

Cestu z Betléma do Rakouska absolvuje plamínek letecky. Poté ho rakouští skauti předají skautským delegacím z celé Evropy letos netradičně v Linci při ekumenické bohoslužbě. Tam se na ekumenický obřad sjela delegace skautů z celé Evropy, aby poselství v podobě plamínku v lucerně šířily dál do svých mateřských zemí. V České republice se Betlémského světla ujímají dobrovolní skautští kurýři a po železnici ho rozvážejí do všech koutů naší země. 

Symbol moderních Vánoc

Mít doma Betlémský plamínek a nenechat ho zhasnout po dlouhé cestě znamená podle skatuů stát se součástí nekonečného řetězu míru a radosti. „Každá malá pomoc, každý jednotlivec může přispět k velkému cíli a udělat svět o něco lepší, i když cesta k tomu je opravdu dlouhá,“ dodává v tiskové zprávě hlavní koordinátor Betlémského světla Jiří Dorazil.

Zpravidla je možné si pro plamínek přijít až do 24. prosince. Tak tomu bude i v případě Nové radnice, kde bude od 16. do 24. prosince dostupný každý den vždy od 8:00 – 17:00 hodin.

Možnost předání Betlémského světala bude ale možná i na jiných místech po celé České republice, Seznam míst a akcí najdete na oficiálních stránkách.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Vánoce, skauti, Betlémské světlo, akce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Už raději žádná zmínka o svěcení teroristickou Církví Satanovou...? :-D

Středa, 13. prosince 2023, 11:43Odpovědět

Betlémské světlo přijelo z Rakouska. Přijít si pro něj budou moci i Pražané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.