Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Oprava opěrné zdi na Kampě je dokončena. Povedlo se i zachránit stromy v jejím okolí

Praha 1 dokončila po více než dvou letech od zahájení prací rekonstrukci opěrné zdi mezi Vltavou a parkem na Kampě. Novináře o tom informovala mluvčí městské části Karolína Šnejdarová. Oprava se týkala úseku zdi mezi Sovovými mlýny a Lichtenštejnským palácem, který byl roky v havarijním stavu. Práce udělala firma Subterra a podle výsledku tendru vyšly zhruba na 50 milionů korun bez DPH.

Práce na rekonstrukci zdi dělníci zahájili v létě 2021, nakonec se proti původnímu plánu prodloužily. Součástí prací byla podle mluvčí i historická studie, díky které podoba odkazuje na původní městské historické prvky. „Projekt opravy navíc respektuje historickou technologii, kterou byla zídka ve 14. století postavena – stejně jako Karlův most – na dřevěných roštech umístěných na dně Vltavy,“ doplnila. Do okolí zdi také radnice nechala umístit pítko, devět laviček a nové koše.

Oprava je kompromisem, který zachránil okolní stromy

Původně se měla zeď začít opravovat v roce 2015, tehdejší vedení radnice však projekt zastavilo kvůli odporu obyvatel proti likvidaci vzrostlých kaštanů. Jejich kořenový systém byl se zdí prorostlý a úplné nahrazení konstrukce, které původně doporučil stavebně technický průzkum, by se bez odstranění stromů neobešlo. Oprava byla nakonec provedena tak, že stávající stěna byla spojena s okolním terénem a kořeny.

„Jsem ráda, že se zahrada s unikátním výhledem konečně opět otevřela veřejnosti. Za životní prostředí jsem také ráda, že ačkoliv řešení nebylo jednoduché, zachovaly se všechny krásné vzrostlé kaštany,“ uvedla místostarostka Kateřina Klasnová (Rezidenti 1).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 1

Štítky Kampa, opěrná zeď, rekonstrukce, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava opěrné zdi na Kampě je dokončena. Povedlo se i zachránit stromy v jejím okolí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.