Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V 85 letech zemřel Karel Schwarzenberg, výrazná tvář české politiky

Posledních pár dní byl Schwarzenberg hospitalizován v nemocnici ve Vídni. Do posledních chvil také zůstával v kontaktu se svými politickými kolegy. Onemocnění srdce a ledvin ho nakonec zradila a v sobotu v rodinném kruhu zemřel.

Karel Schwarzenberg byl výraznou tváří polistopadové politiky. Po revoluci se stal kancléřem Václava Havla, zastával post ministra zahraničí, byl poslanec, senátor a kandidát na prezidenta.

Celý jeho  šlechtický titul zněl: kníže ze Schwarzenbergu, vévdoa krumlovský, hrabě ze Sulzu a lankrabě klettgavský. Byl mimo jiné i nositelem Řádu bílého lva, který mu v letošním roce udělil prezident Petr Pavel.

Ten ve vzpomínce napsal, že Schwarzenbergovu noblesu, moudrost a evropský přesah bude postrádat. „Služba naší zemi pro něj byla nejen kontinuitou rodu, ale naprosto přirozeným posláním. Bylo mi velkou ctí znát ho osobně,“ dodal na sociální síti x.com.

Premiér Petr Fiala ve svém příspěvku naznačil, že byl s čestným předsedou TOP 09 v kontaktu ještě nedávno. „Před pár týdny jsem ho navštívil v nemocnici a slíbili jsme si, že se sejdeme brzy u něj doma. Mrzí mě, že tu dýmku už spolu nestihneme…“ napsal předseda vlády.

K úmrtí Karla Schwarzenberga se vyjádřila celá řada politických osobností.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marek Hilšer, x. com

Štítky úmrtí, politika Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V 85 letech zemřel Karel Schwarzenberg, výrazná tvář české politiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.