Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Prezidentský pár vysadil na Hradě 90. strom Olgy Havlové

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou v pátek odpoledne slavnostně vysadili v Jelením příkopě na Pražském hradě strom Olgy Havlové. Byl to poslední z 90 stromů, které byly do letošního roku, kdy by se bývalá manželka prezidenta Václava Havla dožila 90 let, vysazeny v obcích a městech České republiky.

Hrad se vysazením ořechovce pekanového připojil ke kampani Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové. Píseň pro Olgu na krátké vzpomínkové akci zazpívala Aneta Langerová v doprovodu Jakuba Zitka a pěveckého uskupení Maranatha Gospel Choir.

Výbor dobré vůle se dnes věnuje například pomoci ukrajinským dětem

Jsem moc rád, že se dnes Jelení příkop otevřel nejen těm, kteří v Praze uprostřed města hledají kousek zeleně a klidu, ale také všem, kteří si přišli připomenout paní Olgu Havlovou a její nedožité 90. narozeniny,“ řekl Pavel. Havlová podle něj byla průkopníkem aktivit, které měly za cíl pomáhat lidem s různým znevýhodněním. V poslední době se výbor věnuje například pomoci ukrajinským dětem, které musely opustit svoji zemi kvůli válce.

Ředitelka nadace Monika Granja uvedla, že vysazení 90. stromu Olgy Havlové v areálu Pražského hradu symbolizuje celý její život. První strom jsme zasadili na Žižkově v Praze 3, kde se paní Olga Havlová narodila a vyrůstala, a poslední, 90., v místě kde plnila svoji poslední životní roli,“ poznamenala.

Havlová na Hradě ve své době nebyla šťastná

Blízká přítelkyně Havlové, editorka Knihovny Václava Havla Anna Freimanová, řekla, že někdejší první dáma na Hradě příliš šťastná nebyla, ale mohla se věnovat díky tomu pomoci lidem.

Výbor dobré vůle v roce 1990 založila právě Olga Havlová, která zemřela v roce 1996 po těžké nemoci. Organizace pomáhá handicapovaným a jinak znevýhodněným, aby se mohli co nejlépe začlenit do běžného života. Nadace rovněž vypsala mimořádnou sbírku Dárek pro Olgu, jejímž cílem je vybrat 900.000 korun na pomoc znevýhodněným lidem.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto x.com, Martin Štěrba

Štítky Pavel, Pražský hrad, strom, Nadace Olgy Havlové, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Který z nich to je?

Sobota, 11. listopadu 2023, 14:58Odpovědět

Prezidentský pár vysadil na Hradě 90. strom Olgy Havlové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.