Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Aktivisté z Greenpeace protestují před budovou ministerstva zemědělství proti kácení starých lesů

Aktivisté z ekologické organizace Greenpeace dnes brzy ráno vylezli po žebřících na budovu ministerstva zemědělství, kde rozvinuli transparent "Ministerstvo kácení starých lesů". Sochám nad vchodem ministerstva nasadili papírové helmy a dali jim do rukou makety motorových pil. Zhruba dvě desítky lidí protestovaly před budovou proti kácení starých lesů v Česku. Staré lesy jsou podle Greenpeace důležité pro ochranu biodiverzity a klimatu. Na místo dorazila policie, s aktivisty se domluvila, že vylezou znovu k sochám a makety i transparent sundají.

Aktivisté vylezli po žebřících zpět k sochám nad vchodem ministerstva a sundali transparent i papírové helmy a makety motorových pil. Na sundání dohlížela policie.

„Protestujeme proti kácení starých lesů, vyzýváme znovu ministra zemědělství, aby se za ochranu starých lesů zasadil a nařídil Lesům ČR zastavení kácení. Naši výzvu za záchranu starých lesů podepsalo již přes 21 tisíc lidí," řekla vedoucí kampaně Nekácejte.cz Nikol Krejčová.

„Demonstranti mají právo vyjádřit svůj názor," řekl k akci ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který se dnes ráno účastní zahájení sklizně českého křenu na Mělnicku. Výborný uvedl, že si s protestujícími psal, chce se s nimi sejít, ale zatím nenašli společný termín. To, že si aktivisté s ministrem psali, potvrdila i Krejčová. Aktivisté nechali na ministerstvu pro Výborného dopis s výzvou.

Protestující před ministerstvem stáli s transparenty s nápisy "Bez starých lesů klima nezachráníme" nebo "Skutečnou ochranu, ne greenwashing". Jedna z účastnic protestu četla před budovou křestní jména lidí, kteří výzvu podepsali. Výzva pro Výborného a Lesy ČR se týká větší ochrany starých lesů, které vlastní stát.

„Vyzýváme také ministra, aby podpořil konkrétní kroky za ochranu konkrétních starých lesů v Krušnohoří i ve Ždánickém lese. Ždánický les v současnosti nemá žádnou ochranu a masivně zde kácí právě Lesy ČR. V Krušných horách sice Lesy ČR a ministerstva vyhlásily bezzásahovou zónu, ale neexistují konkrétní plány," řekla Krejčová.

Na konci října upozornila organizace Greenpeace na to, že dřevo vytěžené kácením starých buků v Česku se prodává jako palivové dřevo a vyváží se do zahraničí, kde se zpracovává při výrobě papíru. Dřevo vytěžené v Krušných horách a ve Ždánickém lese sledovali pomocí GPS lokátorů. Svá zjištění zveřejnili ekologové v publikaci Zločin proti přírodě: Jak české firmy ničí vzácné staré lesy. 

„Přinesli jsme jasné důkazy o tom, že staré lesy v Česku nemají dostatečnou ochranu. Krušnohorské bučiny jsou součástí Evropsky významné lokality, přesto se zde hospodaří jako v hospodářském lese," řekla Krejčová.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Greenpeace Česká republika

Štítky Greenpeace, Ministerstvo zemědělství, protest, stromy, kácení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivisté z Greenpeace protestují před budovou ministerstva zemědělství proti kácení starých lesů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.