Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Práce na dvou nových budovách u Masarykova nádraží za dvě a půl miliardy jsou u konce

Firma Penta Real Estate dokončila práce na dvou budovách u pražského Masarykova nádraží. Poslední část zlaté fasády za 500 milionů korun dnes slavnostně odhalili zástupci společnosti v čele se spolumajitelem Penty Markem Dospivou. Stavba budov trvala přes dva a půl roku, zahájila se v březnu 2021. Celková investice dosáhla 2,5 miliardy korun. Další peníze bude společnost investovat do plánovaného přestřešení kolejiště, které by se podle zástupců Penty mohlo začít stavět koncem března příštího roku, Správa železnic nyní hledá dodavatele v soutěži.

Dospiva uvedl, že zlatou fasádu připravovali 2,5 roku a stála 500 milionů korun. „Je to výjimečná věc, dokončení ikonického prvku tohoto domu od studia Zahy Hadid," řekl dnes před budovou.

Devítipatrové budovy jsou podle mluvčího Penta Real Estate Martina Lánského zaplněné z 95 procent. Celková plocha je 28.000 metrů čtverečních. Kromě kanceláří, které zabírají tři čtvrtiny plochy, jsou tam restaurace, kavárny a služby.

Fasáda se podle ředitele rozvoje Penta Real Estate Rudolfa Vacka projektovala od roku 2019, zhotovila ji firma Sipral. „Fasádních modulů je tu přes 3000. Když jsme přešli do finální fáze na začátku roku 2021, věděli jsme, že si nevystačíme s běžnou konstruktérskou stavební činností. Museli jsme se obrátit na segment automotive," řekl Vacek s tím, že fasáda budov vyžadovala přesnost na desetiny milimetru. Na střeše budov připravuje firma terasu pro veřejnost, která bude přístupná samostatným výtahem.

Stavební práce na přestřešení kolejí Masarykova nádraží by měly začít na konci prvního čtvrtletí příštího roku, stavět by se mělo přes dva roky. „Pak také čekáme, co se bude dít dál směrem k Florenci. Původní návrhy od Zahy Hadid zahrnovaly i prostory vedoucí dál k autobusovému nádraží. Tam čekáme na změnu územního plánu," řekl Lánský.

Skupina Penta prostřednictvím Penta Real Estate koupila firmu ČSAD Praha Holding, která vlastní autobusové nádraží Florenc a přilehlé pozemky. Spojení firem nyní posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval na svých internetových stránkách. Transakci antimonopolní úřad posuzuje v takzvaném zjednodušeném řízení, rozhodnutí tedy vydá do 20 dnů. Cenu transakce firmy nezveřejnily. V minulosti chtěla skupina Penta pozemky ČSAD Praha Holding, které k nádraží přiléhají, koupit. ČSAD ale v roce 2016 oznámila, že na nich postaví vlastní projekt.

Urbanistickou studii zástavby rozsáhlého brownfieldu u Masarykova nádraží od studia Zaha Hadid Architects představila Penta v květnu 2016. Po počátečních příznivých ohlasech se studie stala předmětem ostré společenské diskuse. Pro část pozemku u autobusového nádraží Florenc tak Penta, ČSAD Praha holding za podpory Institutu plánování a rozvoje Prahy vypsali v loňském roce novou urbanistickou soutěž. Penta celkem do projektů kolem nádraží investuje deset miliard korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Penta Real Estate

Štítky stavby, železnice, Masarykovo nádraží, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce na dvou nových budovách u Masarykova nádraží za dvě a půl miliardy jsou u konce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.