Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Nová technologie monitorující stav zeleně. Lidarové skenování použili v parku Kampa

V pražském parku Kampa proběhlo v polovině října lidarové skenování, jehož cílem byl monitoring zeleně v centru Prahy. Nová technologie skenování umožní efektivnější správu veřejné zeleně. Z výsledků analýzy bude možné určit, jak vhodně pracovat s „nemocnými stromy“.

Vedení MČ Praha 1 se ke skenování právě pomocí lidarové technologie rozhodlo z několika důvodů. „Nejen všeobecně vnímaná jedinečnost tohoto spravovaného území, ale především zákonná povinnost mi ukládá využít při správě veřejné zeleně všech dostupných prostředků. S technologií lidarového skenování, jsem se seznámil v srpnu při objasňování příčin polomu majestátního Akátu, jež jsem z titulu své funkce nařídil” uvedl vedoucí Odboru životního prostředí a čistoty ÚMČ Praha 1, Jakub Vaculín.

Lidarové skenování je technologie využívající laserového světla k měření vzdálenosti a vytváření trojrozměrných map terénu a objektů v okolí. Při použití lidaru v zalesněném prostředí se měří odrazy laserových paprsků od listů stromů, ty mají specifické vlastnosti ovlivňující odrazivost laseru. Skenování tak prozradí, které stromy mají neobvyklé vlastnosti.

Jakmile budou výsledky měření kompletně zanalyzovány, bude možné diagnostikovat „nemocné“ stromy a začít pracovat včas na nové výsadbě. Ponechávání odumírajících stromů ve veřejných prostorech znamená často nebezpečí v těsném okolí. Kromě bezpečnosti však hraje roli také estetika, jak uvádí Vaculín „To poskytuje možnost plánovaného, plynulého nahrazování stromů a eliminuje ta prázdná, smutná místa, vznikající po pádu majestátních stromů a náhradou malým “větvíkem” ze školky, který je však často chabou náhradou s cedulkou: pozor náhradní výsadba”. 

Na konečné výsledky skenování se stále čeká, výsledky však budou veřejně dostupné a MČ bude jejich zveřejnění včas avizovat. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 1

Štítky Kampa, skenování, lidar, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová technologie monitorující stav zeleně. Lidarové skenování použili v parku Kampa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.