Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Veřejnost bude moci do dalšího objektu na Hradě. Nově by měla být přístupná část Nového proboštství

Za více než sto milionů korun zrekonstruovala Metropolitní kapitula u sv. Víta budovy Nového proboštství v areálu Pražského hradu. Jde o Mockerovy domy, tři novogotické objekty na severní straně náměstí U svatého Jiří, které církev získala zpět v rámci majetkového vyrovnání se státem v roce 2016. Závazek objekty opravit byl součástí dohody; mělo se tak stát do pěti let. Kapitula je rekonstruovala se záměrem otevřít málo známé prostory veřejnosti.

Lidem by se mělo otevřít dosud nepřístupné nádvoří a dvě nově vzniklé přístavby orientované do Jeleního příkopu. Půjde o jediné volně přístupné místo na severní parkánové hradbě Hradu. Stavební práce jsou dokončené, nyní kapitula jedná s možnými provozovateli kavárny a dalších prostor pro veřejnost. „Poté, co provozovatel kavárny dovybaví prostor potřebnými zařízeními, nádvoří a kavárnu oficiálně veřejnosti zpřístupníme. Předpokládáme, že by se tak mělo stát do Vánoc, konečný termín bude ale ještě upřesněn," sdělil Ondřej Stříteský, vedoucí projektu obnovy Nového proboštství z Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze.

Obnovu podle něj kapitula financovala výhradně ze svých vlastních zdrojů. Interiéry historické budovy jen pár metrů od katedrály budou znovu sloužit svému původnímu účelu, tedy jako sídlo Metropolitní kapituly.

Novogotická budova Nového proboštství vznikla mezi lety 1877 a 1878 podle plánů architekta Josefa Mockera. Dům sloužil jako sídlo Metropolitní kapituly u sv. Víta, probošta a sboru kanovníků. Po roce 1948 byl veškerý majetek kapituly zabaven. Dům postupně chátral, a dokonce na něj byla vydán demoliční výměr. Zpět do vlastnictví kapituly se Nové proboštství dostalo v roce 2016.

„Příprava a realizace obnovy Nového proboštství trvala celkem sedm let. Vzhledem k tomu, že se nachází v areálu nejvýznamnější národní kulturní památky a zároveň vojensky střeženém prostoru se sídlem prezidenta republiky to byl v mnohém velmi specifický a náročný projekt," uvedl Stříteský. V rekonstruovaném dvoře domu č. p. 34 vznikly dvě přístavby podle návrhu architektonického Studia Acht, které podle něj vycházejí z původních hospodářských stavení.

„Většina konstrukcí a prvků objektu vykazovala nějaký druh poškození. Například v případě střechy a krovu už se jednalo o záchranné práce, neboť do nosných konstrukcí dlouhodobě zatékalo. Objekt také vyžadoval celkovou modernizaci z hlediska inženýrských sítí, které byly již zcela nefunkční, nebo vůbec neexistovaly," popsal Stříteský rozsah prací.

Metropolitní kapitula je jedním z vlastníků budov na Pražském hradě, patří jí soubor Mockerových domů. Náboženská matice je vlastníkem Jiřského kláštera; přilehlá bazilika sv. Jiří zůstala po majetkovém vyrovnání ve vlastnictví státu. Kolegiátní kapitula Všech svatých na Hradě pražském získala smlouvou kostel Všech svatých. Církev má podle dřívějších dohod v pronájmu Mladotův dům a Staré proboštství. Katedrála sv. Víta po letech sporů zůstala ve vlastnictví státu, spravuje ji společně stát a církev. Lobkowiczký palác na Pražském hradě byl rodině Lobkowiczů vrácen v roce 2002, od roku 2007 jsou v něm veřejně přístupné umělecké sbírky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Studio Acht

Štítky památky, církve, stavby, Hrad, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejnost bude moci do dalšího objektu na Hradě. Nově by měla být přístupná část Nového proboštství  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.