Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Český med je pro whiskey Tullamore D.E.W. nejlepší, říká ambasador značky

PR článek

Světový ambasador irské whiskey Tullamore D.E.W. Kevin Pigott zavítal do Prahy, aby v rámci master class vysvětlil, jak se whiskey správně ochutnává, jak se na to trénuje a proč si světoznámá značka vybrala do své whiskey zrovna český med.

Co je náplní vaší práce?

Jsem světový ambasador distilerky Tullamore, takže cestuji a učím lidi víc o whiskey. Třeba i to, jak ji ochutnávat. Kromě toho pomáhám s vývojem nových whiskey a jejich recepty. Pracuji tam už jedenáct let.

Za jak dlouho se člověk stane znalcem whiskey?

Myslím, že tak za tři, čtyři roky. A není to jen o pití, ale i o jídle, o tom, jestli u toho člověk sleduje televizi, jestli je na telefonu. Občas se na vás lidé na ochutnávkách dívají trochu zmateně, protože neví, co mají cítit. Přestali jsme se na naše smysly soustředit. Ale s whiskey si toho začnete víc všímat. Co vlastně piju? Co v tom je? Je tam víc vanilky nebo koření? Víc ovoce nebo dřevité chuti?

Jak se na to trénuje?

V distilerce děláme testy. Dostaneme třeba patnáct vzorků různých chutí a musíme je přiřadit ke stejným. Vanilku k vanilce, med k medu. Jsou tam i vzorky, které mají nízkou prahovou hodnotu nebo chutnají vyloženě špatně. Pak ale poznáte, když je whiskey špatná, třeba když v ní cítíte síru. Než jsem začal, neměl jsem na to dobrý nos. Občas žertujme, že nos našeho hlavního míchače chutí by měl být pojištěn na hodně peněz, jako pozadí Jennifer Lopez.

Jak se tedy správně ochutnává whiskey?

Nejdřív se podíváme na její barvu proti světlu. A ta napoví chuť. Slámově zlatá bude třeba lehčí, mahagonová silnější. Pak si k ní přičichneme. Otevřeme pusu a nos přiblížíme ke skleničce, nestrčíme ho ale úplně dovnitř. Použijeme dominantní nosní dírku a jednou nebo dvakrát si přičichneme. 

Pak si lehce srkneme a necháme sjet po jazyku. Naše tělo a patro si tak zvykne. Když se napijeme víc, může to tělo překvapit, má přece jen čtyřicet procent. Nemusíme si whiskey ale v puse převalovat jako ústní vodu, to v Irsku nikdo nedělá. Mohla by totiž spálit patro. 

Naše ochutnávání také ovlivní to, co jsme jedli předtím. Pokud jsme měli sendvič, guláš nebo steak. Třeba kávu před whiskey rozhodně nedoporučuji. A pak už záleží na vás, jestli vám chutná.

Která z whiskey Tullamore je vaše oblíbená?

Piju hodně medové Tullamore D.E.W. Honey, moje nejoblíbenější je ale asi Tullamore D.E.W. Original. Je lehká, jednoduchá, to chci. Každý si myslí, že to bude čtrnáctiletá strašně vzácná single malt, ale nemám rád ty, které běžný člověk nemůže sehnat. Chci whiskey, která je vždycky k dostání a kterou v pátek večer můžu popíjet s přáteli.

V medové whiskey používáte český med. Proč zrovna tento?

I Irové jsou naštvaní, že jsme nepoužili ten irský (smích). A my se jim omlouváme a říkáme, že ten český byl prostě nejlepší, k naší whiskey nejlíp sedí. Minulý rok jsme v České republice navštívili několik supermarketů a viděli jsme zákazníky, že si medovou Tullamore vybrali. Řekli nám, že si ji kupují právě proto, že je v ní ten český med. Je pěkné podpořit místní včelaře. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Tullamore D.E.W., ambasador, ochutnávání, med, Česko, včelaři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český med je pro whiskey Tullamore D.E.W. nejlepší, říká ambasador značky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.