Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hostivařský hřbitov rozšíří, přibude přes tisíc míst v kolumbáriu

Hřbitov v pražské Hostivaři bude rozšířen, přibude více než tisícovka míst v kolumbáriích. Práce skončí v červnu příštího roku a vyjdou na zhruba 33,6 milionu korun bez DPH. Sdělil to mluvčí Hřbitovní a pohřební služby Praha Jiří Královec. Nová část hřbitova bude rozdělena na tři části, a sice vstupní prostor, zázemí a prostor kolumbária se vsypovou loukou.

Nynější hostivařský hřbitov vznikl v 19. století po zrušení hřbitova u místního kostela. Pohřebni tam jsou například politik a někdejší předseda vlády Antonín Švehla, literární kritik F. X. Šalda nebo plukovník Bohuslav Mráz.

V současné době má původní část hřbitova kapacitu 905 hrobových míst. Do tohoto počtu jsou zahrnuty jak klasické hroby a hrobky, tak hroby urnové. „V nové části hřbitova přibude 1050 míst v kolumbáriu a navíc vznikne vsypová louka o ploše 800 metrů čtverečních pro zhruba 6400 vsypů," uvedl Královec.

Nová část hřbitova naváže na ten současný na jeho jižní straně rovnoběžně s ulicí K Jezeru. Nové zdi budou kopírovat přesné tvary starých hřbitovních zdí. Od vstupního prostoru povede v diagonále cesta napříč vsypovou loukou ke kolumbáriu. Prostor pro uložení uren bude přímo ve zdech z pohledového betonu.

Náklady jsou necelých 34 milionů korun, k nimž je podle mluvčího nutné připočíst ještě další přibližně dva miliony korun jako náklady například na stavební a autorský dozor stavby.

Rozšiřovat některý z dalších hřbitovů na území hlavního města se v současné době Hřbitovní a pohřební služby Praha nechystají. Hrobových míst je podle Královce dostatek, avšak chybí místa pro ukládání zpopelněných ostatků. Rozšiřovat tak bude HPSP na některých hřbitovech právě kolumbária či rozptylové louky. Úpravy se chystají například v Jinonicích, na Olšanských hřbitovech nebo v Motole.

Hřbitovní a pohřební služby Praha se starají o hřbitovy v metropoli, zajišťuje pohřební služby a provoz a správu krematorií Motol a Strašnice. Ve správě má více než tři desítky ze 70 hřbitovů na území Prahy. Další hřbitovy jsou svěřeny městským částem nebo je spravují církve. V lednu 2020 město sloučilo Správu pražských hřbitovů s Pohřebním ústavem hlavního města a od července 2022 nese organizace současný název Hřbitovní a pohřební služby Praha.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hřbitovy a pohřební služby hlavního města Prahy

Štítky pohřebnictví, kolumbárium, hřbitov, Hřbitovní a pohřební služby Praha, rozšíření, Hostivař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hostivařský hřbitov rozšíří, přibude přes tisíc míst v kolumbáriu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.