Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé mohou ve sbírce přispět na psychologickou pomoc ukrajinským dětem v Česku

Na psychologickou pomoc ukrajinským dětem, které pobývají v Česku, mohou lidé přispět ve sbírce. Sbírka byla vyhlášena v souvislosti s konáním parlamentního summitu Krymské platformy, který se uskuteční 24. října v Praze. Informoval o tom Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a mluvčí předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), která summit hostí.

Peníze ze sbírky půjdou na psychologickou pomoc dětem, které do Česka přišly z válkou zmítané Ukrajiny. Část výtěžku podpoří také ukrajinské děti, které byly neoprávněně zadržované v Rusku a kterým se podařilo vrátit se zpět do vlasti. Sbírka naváže na předchozí aktivity VDV, který od loňska přispěl 45 neziskovým organizacím na poskytnutí pomoci běžencům z Ukrajiny. Psychologickou podporu získalo 1150 klientů a konaly se skupinové aktivity pro více než 3700 dětí.

„Psychologické potíže jsou jedním z nejzávažnějších důsledků války na Ukrajině. Psychický stav Ukrajinců - a zvláště jejich dětí - je zhoršován zdánlivou nekonečností bezohledné ruské agrese, těžkými ztrátami lidskými i materiálními," uvedla ředitelka VDV Monika Granja. „Díky výtěžku ze sbírky budeme moci i nadále financovat pomoc potřebnou pro vyrovnání se s prožitými válečnými traumaty a jejich následky v podobě posttraumatických stresových poruch, úzkostných poruch, depresí či poruch spánku," dodala.

Výsledek sbírky, která se koná pod záštitou předsedy ukrajinského Parlamentu Ruslana Stefančuka a ukrajinského prezidentského úřadu, bude vyhlášen v předvečer summitu na Pražském hradě za přítomnosti prezidenta Petra Pavla.

Krymská platforma vznikla v létě 2021 z iniciativy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a má za cíl sdružovat a koordinovat veškeré národní a mezinárodní snahy o deokupaci krymského poloostrova. V Praze se nyní uskuteční druhý ročník. Účast na něm potvrdilo přes 50 parlamentních delegací z různých zemí světa.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky Ukrajina, sociální, zdraví, sněmovna, migrace, charita, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Renata Vlnasová

V domě a v okolí je hodně ukrajinských děti, v žádném případě na mě nepůsobí, že by měly nějaké trauma. Jejich rodiče částo ponocuji , tak jsou možná někdy nevyspalé, ale na to jim snad psychologa platit nebudeme. Myslím, že doma na Ukrajině by jim bylo lépe, na většině území je bezpečno. Čím dříve odjedou, tím lépe pro ně.

Sobota, 7. října 2023, 11:53Odpovědět

Arnošt Skalkoš

Vy jste snad zbláznily v ždyt nás tady vyžíraj celou dobu a to vše maj na svědomí oni proč sem kezou nokdo o to nestojí a kdo nemá problémi .at se vrátí na ukrajinu a válčí a nevyžíraj jiné země

Sobota, 7. října 2023, 11:14Odpovědět

Tomáš Nosek

Tohle je vlastizrada!!!

Sobota, 7. října 2023, 09:53Odpovědět

Lidé mohou ve sbírce přispět na psychologickou pomoc ukrajinským dětem v Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.