Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Digitální obrazovky na nových přístřešcích budou zobrazovat reklamu, poslouží ale i proti vandalům

Skoro dvě stovky nových přístřešků na zastávkách hromadné dopravy v Praze budou vybaveny i digitálními obrazovkami. Ty město využije jako informační kanál pro veřejnost, zobrazovat budou ale i reklamy. Zisk z jejího prodeje chce Praha využít na údržbu mobiliáře. K tomu je použije i proti vandalům.

Obrazovky spustí v průběhu listopadu

Firma Technologie hlavního města už instalovala sedm set nových přístřešků, 37 ještě zbývá. Na 185 z nich budou umístěny i digitální obrazovky a to na vybraných frekventovaných zastávkách.

„Do konce roku bude instalováno 110 digitálních obrazovek, které budou sloužit jak pro potřeby městského informačního kanálu, tak pro komerční využití z hlediska prodeje reklamy,“ řekl na instalaci přístřešku v ulici Bělocerkevská Tomáš Jílek, předseda představenstva THMP.

VIDEO: Praha už instalovala sedm set nových přístřešků, ty staré chce odkoupit

Na zastávkách hromadné dopravy v Praze už je sedm set nových přístřešků, které nechala umístit firma Technologie hlavního města Prahy během dvouletého termínu. Jedná teď o odkupu těch starých od JC Decaux, které by nechala repasovat a využila na...

V tiskové zprávě pak upřesnil, že se bude jednat o zprávy a novinky z oblasti kultury, sportu a volného času. První obrazovky spustí v průběhu listopadu.

„Reklama bude významně potlačena, její provozovatel se bude hledat v otevřeném výběrovém řízení, jehož spuštění předpokládáne na přelomu letošního a příštího roku,“ dodal Jílek. Peníze získané z prodeje reklamy chce město využít na údržbu přístřešků Protože je THMP provozovatelem informačního kanálu, bude firma pověřena přípravou podmínek soutěže.

ANKETA: Jste spokojeni s novými přístřešky na zastávkách?

Celkem hlasovalo389 čtenářů

Na sklech testují speciální fólie

Digitalizace přístřešků podle Jílka umožní i jejich ochranu elektronickou cestou. „Budeme se snažit zapojit elektronické systémy tak, aby vandalové, kteří ničí pražský majetek přestali být anonymní. A je velká zkušenost ze zahraničí, že v tu chvíli se jejich odvaha blíží nule,“ zmínil Jílek.

Jak uvedl Tomáš Novotný, místopředseda představenstva THMP, vandalové už se na nových konstrukcích začali činit. „Nejčastější problém jsou grafiti, s těmi se dá ale pracovat, protože se dají čistit. Horší je ničení skleněných ploch kyselinou, která ho vyleptá. Nedá se opravit ani vyčistit, je potřeba skla vyměnit,“ popsal Novotný.

Cena za výměnu jednoho bočního skla se pohybuje kolem čtyřiceti tisíc korun. Proto na vybraných místech testují i speciální fólie, které jsou odolné právě i proto kyselině, tedy vodnímu sklu. Aplikace jedné z nich vyjde na 25 až 30 tisíc korun.

K úplnému rozbití skla dojde jednou až dvakrát za měsíc. O to se stará interní servis, který je vymění v řádech dnů.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Technologie hlavního města Prahy, přístřešky, výměna, instalace, stavby, digitální obrazovky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kristýna Vaňková

Já už teda několikrát viděla vandaly rozbité ty obrazovky. :D

Čtvrtek, 5. října 2023, 14:58Odpovědět

Kristýna Vaňková

A proč je na každé zastávce ten digitální panel s odjezdy, když na většině z nich nefunguje? Nechápu.

Čtvrtek, 5. října 2023, 14:59Odpovědět

Hana N

Zejména výměna zastávek 2x za sebou byl opravdu Kocourkov. Nejen, že to bylo rozkopané neúměrně dlouho, ale hlavně ten finanční aspekt. Za to by měl jít někdo bručet. By mě vážně zajímalo, kdo si na tom zase nehorázně namastil kapsu. Ale to se od novinářů nedozvíme, to je moc práce.

Čtvrtek, 5. října 2023, 07:20Odpovědět

Digitální obrazovky na nových přístřešcích budou zobrazovat reklamu, poslouží ale i proti vandalům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.