Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Koněvova ulice mizí z pražské mapy. Ode dneška se jmenuje Hartigova

Pražská Koněvova ulice se ode dneška oficiálně jmenuje Hartigova podle prvního žižkovského starosty. Výměna uličních cedulí začne v pondělí, odkdy si také zhruba pět tisíc obyvatel ulice může v šestiměsíční lhůtě zdarma vyměnit doklady. Změnu názvu schválili radní hlavního města koncem června na žádost městské části.

Výměna dokladů

Lidé s trvalým bydlištěm v Koněvově ulici si budou muset vyměnit občanský průkaz, s předstihem si mohou rezervovat termín na webových stránkách městské části. Majitelé vozidel si také musí zajistit výměnu technického průkazu. Dosud podle radnice výměna nebyla možná kvůli provázanosti se státními registry.

Schváleno. Koněvova ulice se bude od října jmenovat Hartigova

Pražští radní dnes před jedenáctou hodinou schválili přejmenování Koněvovy ulice v Praze 3. Od 1. října se bude ulice jmenovat po Karlu Hartigovi. Pražský magistrát tímto krokem potvrdil loňské rozhodnutí zastupitelstva Prahy 3. Důvodem...

Maršál Ivan Koněv, vojevůdce z druhé světové války, později vedl krvavé potlačení povstání v Maďarsku v roce 1956 a působil i v Berlíně v době výstavby berlínské zdi.

Lidé podle radnice naopak nemusí řešit například poštovní služby, výplaty důchodů či státní úřady, kterým se nová adresa v registrech změní automaticky. Totéž se týká i firem a živnostníků, kteří v ulici sídlí. Radnice doporučuje o změně adresy informovat poskytovatele služeb, jako jsou banky, telefonní operátoři či dodavatelé energií.

Otec Žižkova

Městská část podnět na změnu názvu podala z popudu Klubu přátel Žižkova. Karel Hartig (1833 - 1905) byl český vlastenec a stavitel, který se v roce 1876 stal prvním starostou samostatného Žižkova, tehdy nazývaného Královské Vinohrady I. Na Žižkov byla obec přejmenována o rok později na Hartigův návrh.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Žižkov, ulice, Praha 3, Koněvova, přejmenování, Hartigova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koněvova ulice mizí z pražské mapy. Ode dneška se jmenuje Hartigova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.