Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ekologičtí aktivisté v Praze protestovali kvůli energeticko-klimatickému plánu

Ekologičtí aktivisté dnes před technologickým centrem UMPRUM v Praze, kde se koná takzvaný Green Deal Summit - konference o Zelené dohodě, udržitelnosti a energetice, protestovali proti prodloužení těžby uhlí v Česku v hnědouhelném lomu Bílina na Teplicku. Chtěli upozornit na údajně problematické chování společnosti ČEZ, Komerční banky a nedostatky národního energeticko-klimatického plánu.

Aktivisté z ekologické organizace Greenpeace a platformy Re-set vystoupili v maskách politiků a předních představitelů ČEZu a Komerční banky s transparentem "Greenwashing summit: Pro korporace, ne pro lidi". Jejich záměrem bylo poukázat na podle nich problematický přístup společnosti ČEZ k ochraně životního prostředí a na spolupráci Komerční banky s většinovým vlastníkem Energetického a průmyslového holdingu Danielem Křetínským.

„Skupina ČEZ se dlouhodobě označuje za Čistou Energii Zítřka, přitom ale Severočeské doly, které jsou součástí ČEZu, usilují o prodloužení těžby na velkolomu Bílina minimálně do roku 2035, což by mělo zásadní negativní dopad na klima," uvedli aktivisté. Aktivity společností ve vztahu k uhlí a financování fosilního byznysu jsou podle nich v rozporu s cíli udržitelnosti a ochrany životního prostředí.

Konkrétní kroky přitom podle ekologických organizací chybí i na straně současné vlády, jejíž předseda Petr Fiala (ODS) a ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) se Green Deal Summitu účastní. „Například ani jeden ze scénářů připravovaného vnitrostátního plánu České republiky v oblasti energetiky a klimatu nedosahuje požadovaných cílů pro podíl obnovitelných zdrojů energie a úspory energie do roku 2030," uvedla organizace Greenpeace. Podle ní by pro splnění evropských závazků měl být cíl pro podíl obnovitelných zdrojů energie na spotřebě energie v Česku mezi 33 a 35 procenty, avšak nejnovější scénář se pohybuje na úrovni 30 procent.

Na Green Deal summit přijala také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, dále ministr dopravy Martin Kupka (ODS), generální ředitel ČEZ Daniel Beneš či předseda představenstva společnosti Mero Jaroslav Pantůček

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Greenpeace Česká republika

Štítky protest, Greenpeace, vláda, klimatický plán, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Připomeňme si na bezpressu.news/videa/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-martina/ ,na yt projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky s ukázkou začerněných smluv Ursuly, Minúta pravdy Milana Uhríka, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT MatějGottwald čtitulky, na drbně generál Hynek Blaško Trampoty EU a První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století. Proti vražedné lichvářské zbrojařské válečnické překupnické mafii se musí spojit všichni lidé včetně původních obyvatel, ekologové, vědci, ženy, sportovci, mladí, staří rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war. Je nutné začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, mluvit spolu, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Více čtěte ve vláknech diskuse pod Komentáře, Glosy a další články zde na drbně.

Úterý, 26. září 2023, 19:48Odpovědět

Ekologičtí aktivisté v Praze protestovali kvůli energeticko-klimatickému plánu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.