Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Pražští hasiči lezli po skalách. Cvičili záchranu zraněných osob

Lezeckého cvičení pro pražské hasiče se v září zúčastnilo 16 hasičů a tři instruktoři. Výcvik byl zaměřen na vyhledání spadlé osoby a její záchranu pomocí lanové techniky směrem nahoru, ale také na vytvoření bezpečného prostoru pro pohyb záchranářů a vyhledávání vhodných kotevních bodů - jak pro vytažení zraněné osoby, tak pro vytvoření přístupové cesty k ní.

Padající kameny a bezpečný pohyb na skále

„První fáze výcviku proběhla ve Středočeském kraji, v blízkosti obce Teletín, na skalnatém srázu pod vyhlídkou Bednář, na pravém břehu řeky Vltavy,“ popisuje krajský lezecký instruktor Radek Mašek.

Terén je v tomto místě velmi strmý a nepřístupný. V horní polovině skalnatý, porostlý trním a křovinami, ve spodní části pak i vzrostlými stromy. Zakončený je poměrně strmým a nestabilním kamenitým svahem, který končí až u samé hladiny Vltavy. „V blízkosti vyhlídky prochází žlutá, turistická trasa a je zde tedy velké riziko pádu osoby do hloubky, která, jak jsme zjistili, je v tomto místě téměř 200 metrů,“ upozorňuje Mašek.

Cvičení také prověřilo individuální schopnosti lezců, i samotný jejich pohyb v takto těžkém terénu, který musí být vzhledem k velkému množství padajících kamenů maximálně bezpečný, a to jak vůči zachraňované osobě, tak i vůči záchranářům.

Slapská přehrada prověřila znalosti záchranářů

Druhá fáze výcviku proběhla přímo na hrázi Slapské přehrady. „V rámci zvyšování povědomí hasičů - lezců o stavbách kritické infrastruktury, byl druhý den zahájen odbornou exkurzí do vnitřních i venkovních prostor hráze,“ vysvětluje instruktor.

Tam dva týmy záchranářů musely vyřešit modelovou situaci. „Cílem byla záchrana dvou zraněných osob (např. dělníků, pracujících na jednom z krajních, nepřelévaných polí hráze) vytažením zpět na mostovku, kde by bylo možné tyto osoby předat do péče záchranné služby,“ uzavírá Mašek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Hl. m. Prahy

Štítky hasiči, lezci, cvičení, foto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští hasiči lezli po skalách. Cvičili záchranu zraněných osob  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.